НОВИНИ

Извънредно заседенаие на НЗОК заради писмото на Владислав Горанов

Счетоводната и бюджетната дирекция в Здравната каса разполагат с различни данни за задълженията на касата към чужди фондове - стана ясно след извънредно заседание на Надзорния съвет. Това е причината в касата да не знаят колко са общите и просрочените дългове, а разминаването е огромно.За да изясни въпроса, Надзорният съвет е разпоредил спешна проверка, която трябва да приключи до понеделник.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Надежда Василева
20:11, 23.02.2018
Чете се за: 01:25 мин.
Още

По време на извънредното заседание на Надзорния съвет от пресцентъра на Здравната каса разпространиха данни, според които към края на януари дълговете към чужди здравни фондове са над 271 милиона лева, като над 133 от тях са просрочени.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването: Числата, посочени в прессъобшщнието на касата, считаме, че не са верни. Има съществени разминавания в данните.

Начева потвърди, че според счетоводните отчети на касата за януари просрочените задължения са 7 милиона и 600 хиляди лева, както беше обявено вчера от финансовия министър. Що се отнася до посочената от него разлика от 126 милиона лева в просрочените задължения Жени Начева заяви, че засега не може да каже дали тази сума е вярна.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК и зам. -министър на здравеопазването: Трябва да се координира и синхронизира информацията между отделните звена структурни в касата, които обработват бюджетни и счетоводни документи, за да се отразят правилно коректните числа.
;

Въпреки неяснотите Жени Начева беше категорична, че предвидените в бюджета за тази година 73 милиона лева за разплащане с чужди здравни каси са достатъчно.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК и зам. -министър на здравеопазването: Всичко, което се установи, като разлика между счетоводната и бюджетната информация ще остане като дължими средства за 2019-та.

Според нея данните изнесени от управителя на касата, че през 2016-та и 2017-та година, заради дълговете на касата е отказано лечение на над 600 българи в чужбина са неверни. По думите ѝ няма причина да се отлага подписването на Националния рамков договор с Лекарския и Зъболекарския съюз. Финансовият министър Владислав Горанов, обаче, и днес призова съсловните организации да отложат подписването.

Владислав Горанов - министър на финансите: Преди сериозен отговор на въпроса какво се случва с текущите задължения на НЗОК не бива да поемаме ангажименти за 2018-та, които не са в съответствие с рамката на бюджета. Защо трябва да се прави актуализация при положение, че имаме 407 милиона повече. Просто надзора на касата трябва да седне и да види на кой какво дължи.
;

От Лекарския съюз казаха, че не са съгласни със становището на финансовия министър. Утре съсловието ще решава дали да даде мандат на ръководството да подпише договора.

д-р Венцислав Грозев - председател на Българския лекарски съюз: Ако параметрите постигнати в преговорния процес не се променят - рамков договор ние ще отправим към събора апел да има. Ако параметрите бъдат променени рамков договор няма да има.

Договорът трябва да бъде подписан до края на месеца и влиза в сила от първи април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обща информационна система между нотариусите и Пътна полиция
Обща информационна система между нотариусите и Пътна полиция
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова с оставка заради сделката с ЧЕЗ
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова с оставка заради сделката с ЧЕЗ