НОВИНИ

Извънредното положение на Тръмп беше оспорено в съда

Само часове след обявяването на решението на Доналд Тръмп да въведе извънредно положение, то беше атакувано пред съда в окръг Колумбия. Вчера американският президент подписа указ, с който може да заобиколи Конгреса, за да осигури финансиране за изграждането на стена по границата с Мексико. Същевременно беше избегната възможността за нова парализа на федералното правителство.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:16, 16.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Стените вършат работа - с тези думи президентът Доналд Тръмп защити решението си да обяви извънредно положение с цел да осигури финансиране за стената по границата с Мексико и така да изпълни обещанието, дадено на избирателите преди да влезе в Белия дом.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ще подпиша за извънредното положение. Това е правено много пъти преди. Подписвали са го и други президенти след 1977 г. То дава власт на президентите. И никой не го е било грижа. Подписвано е за много по-маловажни неща в някои случаи. А тук говорим за нашествие на наркотици, трафиканти на хора и всякакви престъпници и банди.

Демократите в Конгреса, които са твърдо против да се финансира изграждането на стена по южната граница, определиха хода на президента като тежка злоупотреба с власт и нарушаване на Конституцията и обещаха да се борят с всички възможни средства срещу него.

Комисията по правосъдие към Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, обяви, че е започнала разследване на решението.

То беше атакувано и пред американски съд. В окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон, трима земевладелци от щата Тексас и една природозащитна организация заведоха дело, с което оспорват решението на президента Тръмп като противоконституционно и нарушаващо техните права на собствениците на земи. Очакват се да бъдат заведени още дела в Ню Йорк и Калифорния.

След 1976 г., когато е приет законът за извънредното положение, то е въвеждано 31 пъти, например - от президента Буш след атаките от 11 септември. Но никое не е било толкова спорно, колкото сегашното. И обещава да се превърне в повод за тежък и продължителен сблъсък между президента и Конгреса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 акта и 200 такси за 13 500 лв. при проверките за електронна винетка
100 акта и 200 такси за 13 500 лв. при проверките за електронна винетка
Осуетено е терористично нападение от Ислямска държава в Северна Македония
Осуетено е терористично нападение от "Ислямска държава" в Северна Македония