НОВИНИ

Изявление на австрийския канцлер за документите от Панама

В изявление, разпространено за печата, австрийският канцлер Вернер Файман заяви: "Станалите вчера известни документи от Панама още веднъж показват, че все още съществува голям сектор от бизнеса, който се занимава със завоалиране и прикриване на парични средства и имотни състояния".

bnt avatar logo
от БТА
13:54, 04.04.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
изявление австрийския канцлер документите панама

Канцлерът подчерта, че тези системи трябва да се разкрият най-безпощадно. На подобни действия държавите следва да дават категоричен отговор - със закони, предвиждащи наказаниия, чиято цел е това да бъде предотвратено. "След като тук става дума за международни въпроси, необходимо е да побързаме с европейски отговори", призова канцлерът.

Във връзка с решаването на проблеми, произтичащи от финансовата и икономическата криза, Австрия направи много инициативи през последните години, редица мерки бяха предприети и в рамките на Европейския съюз - в момента се дискутира четвъртата европейска директива срещу прането на пари, напомни канцлерът. Директивата предвижда съставяне на европейски регистър на икономическите собственици на фирмите-пощенски кутии. " Но става ясно, че е необходим подобен световен регистър. Нужни са по-строги мерки срещу трети страни, които отказват сътрудничество. Срещу държави, чиито начин на действие очевидно е в замъгляването на данъчни измами, трябва да бъдат наложени санкции", подчерта Файман.

От друга страна, става ясно, че съпротивата и в Европа е голяма: "За съжаление сме свидетели колко е трудно и в коалиция на желаещите да въведем данък за финансовите транзакции, тъй като непрекъснато се оказва съпроттива от страна на съответните лобисти. Но това не значи да се отказваме, а на продължаваме да се борим за справедливост", подчерта в заключение австрийският канцлер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийски банки бяха замесени в Панама пейпърс
Австрийски банки бяха замесени в "Панама пейпърс"
КТ Подкрепа въвежда механизма Таен служител
КТ "Подкрепа" въвежда механизма "Таен служител"