НОВИНИ

Кабинетът одобри антитерористичния закон

Премиерът защити одобрения от кабинета проект на антитерористичен закон пред парламента с аргумента, че при толкова много терористични актове в света подобно законодателство е абсолютно необходимо. Срещу опасенията, че включването на военните при антитерористични операции ще доведе до прояви на полицейщина, Бойко Борисов обясни, че целта на законопроекта е да създаде ефективен механизъм за взаимодействие между институциите за превенция и отговор на потенциалните заплахи.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:41, 06.07.2016 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Пред депутатите премиерът припомни ефекта, който е имало присъствието на военните в помощ на полицията на границата и обясни, че страната ни трябва да бъде подготвена в случай на реална заплаха.

Бойко Борисов, министър-председател: Тук ще има първо четене, второ четене, ще се дебатира всяко едно наше предложение. Това, което към момента предлагаме не дава полицейски функции на армията. Говорим за екстремна ситуацията. Това е специален закон

Премиерът коментира и записаното в проектозакона, че е допустимо частично и временно ограничаване на отделни права на гражданите и че органите ще могат да задържат лица с неустановена самоличност, да контролират техническите средства на интернет.


Бойко Борисов: Видяхте, когато говорим за правата и свободите това е безспорно най-голямата наша ценност. Но видяхте, че терористи, които са задържани, след това извършват самоубийствени атентати. Ние искаме да се предпазим. Вие ще прецените дали да дадете възможности на армията и на службите в една по-екстремна ситуация да имат повече правомощия.

С одобрения днес от правителството законопроект се определят три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на компетентните органи за противодействие. Предвижда се Министерският съвет да осъществява общо ръководство за противодействие на тероризма. Националният контратерористичен център се разполага в ДАНС и денонощно осигурява информация на компетентните органи и структури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Главчев: Датата на изборите е без значение - показали сме, че печелим
Димитър Главчев: Датата на изборите е без значение - показали сме, че печелим
Кино под звездите на „Карантината“
Кино под звездите на „Карантината“