Правителството гласува 27 млн. лв. за увеличаване капитала на многопрофилната болница "Св. Панталеймон" в Ямбол. С парите ще бъде построена изцяло нова болница, която ще продължи да обслужва 120 000 души, обяви на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов. Така след 40 години Ямбол ще има ново лечебно заведение.

Новата болница е започната през 1979 г., но си остава на строеж.

Бойко Борисов, министър-председател: 40 години от първата копка. От хилядите сгради, започнати и недовършени на времето, но мисля, че сега параметрите на държавата са по-добри и можем да си позволим.

Сегашната болница е на практика сбор от павилиони, обясни премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: 17 павилиона, пази Боже да си болен там, така че се надявам в рамките на година да приключите с болницата.
© БГНЕС
Правителството отпуска 27 млн. лева за болницата в Ямбол

Правителството отпуска 27 млн. лева за болницата в Ямбол

27 милиона лева отпуска Министерският съвет за довършване на сградата на болницата в Ямбол. Решението ще бъде гласувано от правителството утре, съобщи...

Новата болница ще запази всички важни отделения: акушеро-гинекологичното, сърдечно-съдовата хирургия, инфекциозното, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Ще се създаде възможност за изграждане на нов болничен блок с 250 легла. Площта на новата болница ще 32 000 кв. м. РЗП на 10 етажа, като се предвижда и ново строителство на ниско тяло, където да се осигури инфекциозно отделение до 2000 кв. м.

Областният управител и кметът на Ямбол, както и директорът на "Св. Пантелеймон" увериха, че 120 000 жители на града и областта ще продължат да получават адекватна и бърза лекарска помощ.

Георги Славов, кмет на Ямбол: Предстои да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител и оттук натам в рамките на около 1,5 г. да се надяваме след избора на изпълнител да имаме нов болничен комплекс.
Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Благодаря от името на жителите на област Ямбол, затова че Ямбол ще има здравеопазване, което няма да бъде разположено в 17 фургона, както е до сега.
д-р Панайот Диманов, директор на УМБАЛ "Св.Пантелеймон", Ямбол: Ние ви уверяваме, че с новия болничен комплекс, качеството на медицинската дейност ще бъде на по-високо ниво.
Правителството гласува 27 млн. лв. за болницата в Ямбол

Правителството гласува 27 млн. лв. за болницата в Ямбол

Правителството гласува 27 млн. лева. увеличение на капитала на многопрофилната болница в Ямбол. С парите ще бъде построена изцяло нова болница, която...

Парите няма да бъдат преведени наведнъж.

27-е милиона лева ще бъдат превеждани на траншове от по 8 млн. лв. годишно до края на 2021 г.

Кабинетът гласува още 20 милиона лева за нови 100 училищни автобуса в цялата страна.

Кирил Вълчев, министър на образованието: Те ще бъдат насочени към тези, които са най-стари, с най-много изминати километри, съответно има най-голям риск децата да пътуват с тях.

Отпуснати бяха и 9 милиона лева на ЦИК за машинно гласуване на евроизборите.