Правителството залага 1 млрд. лв. в Бюджет 2019 за 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор, потвърди след днешното заседание на правителството финансовият министър Владислав Горанов. Увеличението на заплатите е възможно заради доброто изпълнение на бюджета и повишената събираемост, обясни Горанов. До края на септември трябва да е ясен и конкретният модел за втори стълб на здравно осигуряване.

Заплатите в бюджетния сектор могат да бъдат увеличени с 10% през 2019-а, защото бюджетът за първото полугодие на тази година е на излишък от 2,5 млрд. лв. Има повишена събираемост и преизпълнена приходна част, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Владислав Горанов, министър на финансите: Това е една относително добра новина на фона на пазара на труда, в който при една от най-ниските безработици, наблюдавани след 1991 г., много трудно се намират качествени, добре платени служители в бюджетната сфера. Очакваме това увеличение на възнагражденията да повлияе положително и на целия пазар на труда, като изтласка в някаква степен и останалите доходи в страната.

Увеличението, за което правителството залага в Бюджет 2019 1 млрд. лв., засяга 433 000 души, колкото са заетите в бюджетната сфера: военни, полицаи, учители, охрана на съдебната власт.


И финансовият министър потвърди, че ще има 10% увеличение на бюджетните заплати

И финансовият министър потвърди, че ще има 10% увеличение на бюджетните заплати

10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 2019 г. ще има. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след края на правителственото засе...

Увеличението няма да е еднакво за всички.

Владислав Горанов, министър на финансите: То няма да е на калпак. Над 10% могат да получат тези служители, които са показали по-високо изпълнение. Знаете, че има механизъм за атестации в държавните администрации. Той дава тази възможност.

Увеличението на заплатите няма да доведе и до увеличение на пенсиите, обясни Горанов.

© БНТ

Единственото изключение от решението на правителството за увеличаване на заплатите в бюджетния сектор с до 10% са учителите в системата на средното образование. Увеличението при тях ще бъде с 20%, обясни Владислав Горанов.

Горанов коментира и предложението на здравния министър Кирил Ананиев за втора здравна застраховка. Подчерта, че има няколко сценария за промяна в здравното осигуряване, които се обсъждат.

Владислав Горанов, министър на финансите: Аз съм привърженик на модел за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно застрахователно дружество или да останат осигурени в НЗОК. Разбира се, това е най-бегло описание на този модел.

Кирил Ананиев ще представи пред Народното събрание различните варианти за допълнително здравно осигуряване до края на септември, посочи Горанов. В момента текат преговори с пациентски организации и Българския лекарски съюз.

Здравното министерство предлага нов здравноосигурителен модел

Здравното министерство предлага нов здравноосигурителен модел

Нов здравноосигурителен модел предлага Здравното министерство. Сред идеите са въвеждане на задължителна застраховка за здраве и доплащане от пациентит...