НОВИНИ

Кабинетът затяга контрола върху отпускането на болнични

В следващите два месеца ще има тест период за контрола върху болничните - това обяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Министерския съвет. Причината е драстично нарасналият брой на обезщетенията за болест. За последните 6 години те са скочили с 60%. Ако този контрол не проработи, най-вероятно ще се задейства механизмът първите три дни, когато работодателите плащат обезщетенията, да е само до 50%, а не 70% от надницата, както в момента.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
15:34, 24.10.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Ето още от аргументите на премиера и здравния министър:

Бойко Борисов, министър-председател: Ние сме изключително социална държава и всяка рестрикткивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола. Ангажирали сме всички сили на полицията да се опитаме, за да не пострадат пък тези хора, които реално са болни заради тези, които мамят. Вие знаете, като дойде петък, колко болнични се издават и хайде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Предлагам министерството да не прилага тази мярка, докато не се опитаме тука да видим месец - два дали ще се справим.
Николай Петров - министър на здравеопазването: Има доста добра статистика за определени лекари и хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Вече са набелязани мерки и срокове, които да отрегулират това ставащо все по-уродливо явление.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половин килограм живак откриха в дамска чанта на „Капитан Андреево“
Половин килограм живак откриха в дамска чанта на „Капитан Андреево“
​Новият германски парламент избра за свой председател Волфганг Шойбле
​Новият германски парламент избра за свой председател Волфганг Шойбле