НОВИНИ

Качеството на въздуха в София днес се е подобрило

Качеството на въздуха в София се е подобрило,заради вятъра,появил се вчера следобед.Стойността на фини прахови частици във въздуха е намаляла 10 пъти и в момента е около 10 микрограма на куб. метър при допустими стойности от 50. Все пак гражданските измервателни станции дават показатели на границата за кварталите "Овча купел" и ж.к." Славия". Според уредите на Изпълнителната агенция по околна среда пък по обед е имало повишено замърсяване в "Павлово" и "Дружба".

Теодора Лапшова
от Теодора Лапшова
18:11, 10.01.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Столичната община предприе краткосрочни мерки за намаляване на съдържанието на фини прахови частици.

Стефка Енчева, Столичен инспекторат: "От вчера още започнахме миене на трасатетата на масов градски транспорт в районите в Лозенец, район Витоша, в район Слатина се извършва дейността . Ето, както виждате и днес в район Подуене, така че ако продължат... очаква се снеговалеж, но щом се увеличат температурите миенето на столицата ще продължи."

Сред най-големите замърсители на въздуха е използваното некачествено твърдо гориво. Нещо повече - от наши репортажи знаете,че в някои от кварталите, за отопление използват стари автомобилни гуми. Затова попитахме заместник-кмета на Столичната община по околна среда Йоана Христова, какви конкретни мерки са предприети в това отношение?

Йоана Христова, заместник-кмет по околна среда на Столичната община: "Кампании, които се структурираха на различни места в "Овча Купел", в "Младост" в "Миленково" и район "Искър" за събиране на гуми. До момента около 3000 гуми са събрани. Сега през уикенда откриваме още 2 пункта в Люлин и във Връбница."

Следващият вторник на заседанието на общинската комисия по екология ще бъдат обсъдени над 100 мерки подобряване на въздуха в София.Сред тях е и промяна в метода на изготвяне на прогнозата за ранно известяване за замърсен въздух. Според заместник-кмета по околна среда може да се съчетаят данните от прогнозата на БАН и тези на Агенцията по околна среда за количеството на фини прахови частици във въздуха.

Сред другите мерки за намаляване на вредните емисии са повишаване на таксата за достъп на тежкотоварни автомобили и строителни машини в центъра на столицата, въвеждане на зелен билет за градски транспорт на стойност 1 лев при замърсяване до 150 микрограма на куб. метър, а над тази стойност - безплатен градски транспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки за повишаване качеството на въздуха в Пловдив
Мерки за повишаване качеството на въздуха в Пловдив
ДРУГИТЕ новини: Космическа височина
ДРУГИТЕ новини: Космическа височина