НОВИНИ

Какви са британските предложения за Брекзит?

Седмица след като беше дадено началото по преговорите за Брекзит, британското правителство изпрати в Брюксел документ с позицията си за правата на гражданите на Европейския съюз. Той ще служи за основа в преговорите. Европейците, които пребивават законно на Острова, ще бъдат третирани като британски граждани, каза премиерът Тереза Мей. Лондон ще разглежда криминалните досиета на граждани на Европейския съюз, които искат статут за уседналост. Този статут ще им дава право да останат доживот на Острова. Великобритания обаче ще може да депортира всяко нежелано лице.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:04, 26.06.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Британският преговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис разкри предварително някои подробности от позицията на Лондон. Така например британските туристи ще имат гарантирана безплатна медицинска помощ, когато са на почивка в Европейския съюз дори и европейската здравноосигурителна карта да не остане в сила за тях. В този случай ще плаща британската хазна.

Европейците пък ще уреждат статута си на Острова, след като Лондон разгледа криминалните им досиета. Нежеланите ще бъдат депортирани. Британският преговарящ е почти 100 процента сигурен, че ще се получи добра сделка с Брюксел.

Дейвид Дейвис, министър по въпросите на Брекзит: Ще бъде бурен процес, ще има трудности, но накрая те ще имат приятелски настроен съюзник, а не дразнещ член на клуба.

Сделката, която искам е споразумението за свободна търговия, каза още Дейвис.

Премирът Тереза Мей говори в парламента, след като се договори със северноирландските Юнионисти да подкрепят правителството ѝ.Мей не получи мнозинство след изборите на 8 юни.

Сега десетимата депутати от най-голямата протестантска партия в Северна Ирландия ще гласуват за нейните предложения, включително и тези за Брекзит.

Европейците, които пребивават законно във Великобритания, ще бъдат третирани като британски граждани, каза Мей.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Искам да успокоя хората, че никой гражданин на Евросъюза, който живее законно на Острова, няма да бъде принуден да го напусне, ние искаме вие да останете.Тези, които дойдат след датата на скъсването, могат да останат. Няма да има разделени семейства.

След сделката с Юнионистите, британската лира добави към стойността си 0.1 процента спрямо долара и еврото. Според местната преса, обаче водещи консерватори искат финансовият министър Филип Хамънд да заеме мястото на Мей, за да представлява страната в процеса на Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба представя сръчните ръце на българката
Изложба представя сръчните ръце на българката
​Дрогиран се самопростреля с газов пистолет в София
​Дрогиран се самопростреля с газов пистолет в София