Нов живот за повредените домакински уреди осигурява на варненци Кафенето за ремонти. Напълно безплатно различни специалисти предлагат не само помощ, но и възможност да се научим сами да правим дребни ремонти. Инициативата е част от световното движение „Рипеър кафе“, което подпомата опазването на природата и пестенето на средства, като учи хората как да ползват вещите си по-дълго.

Варна

Здравко Василев и Ивайло Добрев са организаторите на варненското „Рипеър кафе“. В него са добре дошли доброволци с умения в домашните ремонти и всички, които искат да изпитат удоволствието сами да поправят нещо.

Здравко Василев: Идеята ни е да идват хора с повредени уреди и ние да им помагаме за ремонта и да ги учим, идеята е да спасим поредното нещо от изхвърляне сред природата.

Първото предизвикателство пред майсторите – доброволци е циркулярът, донесен от организаторите.

А Велислава Славова е първата, която съчетава кафето и ремонта. Музикалната кутия на баща ѝ има нужда от поправка след творческия подход на синовете ѝ, които не пропускат да се пробват и като майстори.

Велислава Славова: Тази идея е прекрасна, много хубава, защото може да събере разни хора да общуват. Така могат да си бъдат полезни, да ремонтират вещите си, те да заживеят нов живот и да се срещнат с нови и интересни хора, които могат да правят нещо с ръцете си, и могат да се научат и те да правят нещо.

За варненското Кафене за ремонти засега е сигурно, че ще му върви като по ноти, след като майсторите върнаха гласа на старата музикална кутия. По света „Рипеър кафе“ организира подобни срещи в 1 500 места. Във Варна Кафенето засега ще отваря веднъж месечно.