НОВИНИ

Как бежанската криза помага на гръцката икономика

Бежанската криза може да се окаже полезна за Гърция поне що се отнася до икономиката на страната. До този момент финансовата помощ за Атина за справяне с прилива от бежанци е достигнала 500 милиона евро. Благодарение на тези средства брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,3 процента тази година. Вижте повече от репортажа на Борис Бъчваров.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
18:34, 22.10.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

60 хиляди души. Това е бройката на хората търсещи убежище в Гърция в момента. От няколко години южната ни съседка е първата страна от Европейския съюз, която посреща бежанците. Въпреки че много от тях искат да се отправят към западна Европа, Брюксел се опитва да задържи мигрантите в Гърция. 300 милиона евро събрани от ЕС и още 200 милиона от неправителствени организации са средствата, които Атина получи за справяне с кризата.

Тасос Анастасатос, зам.-главен икономист Евробанк: През следващите няколко години Европейския съюз ще отдели доста средства за справяне с бежанската криза. Възможно е сумата да надхвърли 1 милиард евро, което ще има положителен ефект. Парите ще бъдат харчени за стоки и услуги, което ще увеличи икономическата активност.

Средствата се разпределят чрез ваучери, за да няма злоупотреби.

Панос Карвунис, ръководител на представителството на ЕК в Гърция: Смятаме да даваме парите директно на бежанците чрез ваучери. По този начин те ще могат да ги използват в местните супермаркети за храна и дрехи.

Системата с ваучери има още няколко предимства. Бежанците не чакат по опашки за храна и дрехи, а местните хора в градовете с най-много бежанци получават средствата си директно от фонда за подпомагане на бежанци.

Редица неправителствени организации също помагат на мигрантите. Британците от организацията "Помогнете на бежанците" миналата седмица доставиха 28 велосипеда в лагера в Кавала. Въпреки помощта, правителството в Атина продължава да изпитва трудности със справянето с кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабна кибератака срещу Туитър и големи сайтове в САЩ
Мащабна кибератака срещу Туитър и големи сайтове в САЩ
​150 години български железници
​150 години български железници