НОВИНИ

Как България отбеляза Деня на Европа

Посланието за обединение и възможностите, които ни дава ЕС, бяха и в основата на честването на Деня на Европа. По традиция на 9 май в цялата страна се организират културни прояви и конкурси за най-младите. Как България отбеляза Деня на Европа, вижте в следващия репортаж.

Айше Сали
от Айше Сали
18:00, 09.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

- Въпросът е колко са страните основателки на ЕС - 6,13 или 18?
- 6
- Правилно.

Исторически въпроси с важни отговори. В игра, придружена с награди и нестандартна разходка из Европейския ни дом. Как Обединението помага да живеем по-добре? Кои са българските евродепутати в Брюксел? Можем ли с общи усилия да изградим бъдещето си? Денят на Европа се превърна във възможност да си спомним за посланията на Съюза.

Славея Бижева, студентка: "Това, което трябва да ни бъде повод за празник е мирът."
Лилия Никифорова, студентка: "ЕС предоставя изключително много възможности за доброволчество, стажове, работа. За съжаление те много често не са известни."

Варна отбеляза Деня на Стария континент с препратка към звездите на европейското знаме. В центъра на града доброволци подариха на минувачите повече от 200 жълти цветя.

Пламен Сашев, координатор на сдружение „Варна - Европейска младежка столица": "Цветето е признак на слънчевост, признак на лято, на топло време и също така нещо, което обединява хората под някаква форма."

Под знака на европейското бъдеще, едно училище - посланик на Европейския парламент чества своя празник. Днес Гимназията с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов" в Правец става на 35-години.

Образци от гръцкия и българския фолклор съпроводиха празника под Тепетата. Кулминацията на честванията обаче е тази вечер в столицата, когато необикновено светлинно шоу е ще огрее фасадата на Националната галерия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения в Канада отнеха живота на четирима души
Наводнения в Канада отнеха живота на четирима души
Русия празнува Деня на победата
Русия празнува Деня на победата