За първи път тази година инициативата "Българската Коледа" помага на 10-годишната Емилия от Русе, която е с аутизъм. За да излезе от собствения си свят, тя се нуждае от специална терапия със звукосензорна стимулация. Родителите й вярват, че с подкрепата на
"Българската Коледа" детето им ще бъде излекувано.

Русе

Още на две годинки Еми се затваря в свой собствен свят, отказва да говори и лекарите й поставят диагноза аутизъм. Майката на Еми вярва, че до всеки ум има път, въпросът е как да бъде открит. След години работа с психолози, логопеди, кинези и ерготерапевти, най-накрая специалистите намират правилната терапия за детето. С него се провежда звукосензорна стимулация в специализиран център в столицата.

Ивелина Маринова, майка на Еми: "Българската Коледа ни отпусна средствата, които използваме за тази терапия. Тази терапия е скъпа, но много ефикасна. Звукостимулациите се провеждат през два месеца между 13 и 15 дни, като една серия струва 500 лева."

Благодарение на терапията със звуци и музика, Еми вече е по-концентрирана и с нея може да се проведе кратък диалог. Напредва и с уроците.

"Говори много по-добре, по -правилно.Трудно чете, но познава буквите, цифрите."

За да има ефект от терапията, тя трябва да продължи поне три години. Родителите на Еми обаче не могат да заделят необходимите средства, защото доходите им са повече от скромни, а в общинския апартамент живеят седем души. Въпреки трудностите семейството не губи надежда, защото знае , че детето им е необикновено и вярват в неговите способности.


"Искам да я видя в състояние да може сама да се справя с живота".

Това обаче зависи от продължаващата терапия на Еми, а за нея през следващата година ще се погрижи "Българската Коледа".

Вижте повече за кампанията Българската Коледа