НОВИНИ

Как британците в едно българско село се вълнуват от изхода на вота

Темата на референдума раздели и много британски семейства. С едно от тях - в което съпругата е "за" оставане в ЕС, а съпругът "против" ще ви срещнем в следващия репортаж. Как британците в едно българско село се вълнуват от изхода на вота, разказват Джанан Дурал и Борислава Борисова.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:10, 23.06.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Село Драгижево... само на няколко километра от Велико Търново. Хора от различни краища на Великобритания са избрали именно това място за свой нов дом. Никой от тях не смята да се връща обратно на Острова, но разбира се - всички имат какво да кажат за референдума.

Допитването наруши семейния мир между Джанис и Чарлс Мейър от Уелс, които са на противоположни мнения.

Чарлз Майър: Трябва да излезем. Не съм съгласен с Камерън. Точка. Подкрепям аргументите на лагера за напускане. Вярвам, че ще бъде много по-добре за нас, ако напуснем ЕС.
Джанет Майър: Казват, че основният проблем е имиграцията, но според мен не хората от Европа са проблем, а тези от Близкия изток и Африка. Ако правителството иска да се справи с този проблем, могат да го решат и без да напускаме ЕС. Не виждам защо искаме да се откажем от правото си да участваме в европейското законодателство. Ако излезем от общността, няма да имаме досегашното си влияние. От друга страна, ще се наложи да продължим да се съобразяваме с редица закони, както правят останалите държави извън ЕС, които имат търговски отношения с него.
Анди Фокнър идва в България преди 8 години. Има бизнес у нас и в Румъния. Не мисли, че напускането на ЕС би го засегнало, но и не вярва, че Великобритания има какво да спечели, напротив.

Анди Фокнър, бизнесмен от Манчестър: Напускането би върнало страната 40 години назад. Не мисля, че е в интерес на когото и да е. Много по-силни сме, когато сме обединени, когато сме част от една общност. Вместо това, те искат да станем добрата стара Англия, заобиколена от море и изолирана от всички.

За оставане в ЕС е и приятелят на Анди - Ник. Преди години със съпругата му дошли на меден месец тук, а днес имат свой къмпинг в Драгижево.

Ник Кинсън, собственик на хотел - от Уелс: Цялата тази кампания беше една голяма пропаганда. Акцентираха върху това колко пари внасяме в ЕС, но пропуснаха да споменат колко пари печелим от него. А те не са никак малко. Британците от Драгижево не очакват промени, но ще следят с интерес какво ще се случи в родината им.

Джанет Майър: Ако напуснем, ще има тежки последствия за самата страна - Шотландия вероятно отново ще поиска независимост. Играем опасна игра - не може просто така да си кажем, че искаме да напуснем. Когато си бил част от едно цяло в продължение на 40 години, не е толкова просто да си тръгнеш.
Ник Кинсън, собственик на хотел - от Уелс: Не виждам нищо лошо в членството или в това, че хора от различни държави имат свободата да пътуват. Това само и единствено ни обединява, а във времена като тези, в които имаме достатъчно много кризи... защо да си създаваме още проблеми?

Така последствията от решение, взето на хиляди километри от тук, ще се усетят и в това привидно застинало във времето търновско село.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев и Гаук посетиха Рилския манастир
Плевнелиев и Гаук посетиха Рилския манастир
Откриха официално булевард „Трети март“ във Варна
Откриха официално булевард „Трети март“ във Варна