НОВИНИ

Дечо Дечев: Мораториумът върху лекарствата е неудачен

В студиото на „Денят започва“ изпълнителният директор на болница „Св. Иван Рилски“ Дечо Дечев и председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов обсъдиха мораториума върху нови лечения и лекарства, както и възможните начини, по които да се подобри здравната система в България.Относно мораториума, Пламен Таушанов заяви, че въвеждането му е „неудачно“, защото ефектът от него е неясен, а според Дечо Дечев проблемът с мараториума се преекспонира от пациентски организации, които „се подпомогат финансово от производители“ на лекарства извън България.

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 08.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов заяви, че наистина има няколко групи пациенти, които са ощетени от мораториума за нови лекарства и лечения, но за други групи има компенсация.

Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите: Въвеждането на мораториум не е удачно, не се доказва какъв ефект ще има, а и се твърди, че някои категории пациенти ще бъдат лишени от терапия.

Изпълнителният директор на болница „Св. Иван Рилски“ Дечо Дечев отбеляза, че мораториумът няма да попречи на работата на болниците и проблемът се преувеличава от пациентски организации, които „се подпомагат финансово от производители“ на лекарства извън България.

Дечо Дечев, изп. директор на болница „Св. Иван Рилски“: Няма български производители, които произвеждат иновативни лекарства. Достъпът до тези лекарства не е спрян, могат да се закупят официално от всяка една аптека. Проблемът е дали ще се заплатят от НЗОК. Формално дали най-правилният термин е мораториум, е друг въпрос.

Дечев допълни, че му е омръзнало да се стимулира един сектор, който изземва ресурс от други сектори в здравеопазването като доболнична помощ.

Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите: Лекарствата и медицинските изделия нямат лимит.

Дечо Дечев заяви, че не бива да се обвързва мораториумът върху нови лекарства с разкритата криминална схема за паралелен износ на лекарства. Според него разходите за лекарства ще се увеличават главоломно.

Дечо Дечев, изп. директор на болница „Св. Иван Рилски“: Лекарствата са единствената стока в България с регулиране на ценообразуването.

Той допълни, че заради застаряващото население и увеличаването на редките заболявания разходите за медикаменти ще растат и подчерта, че управленското мислене е в превенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Азбука на тъгата“: Филм на БНТ за измеренията на израело-палестинския конфликт
„Азбука на тъгата“: Филм на БНТ за измеренията на израело-палестинския конфликт
Преговорите между британския премиер  и председателя на ЕК продължават
Преговорите между британския премиер и председателя на ЕК продължават