НОВИНИ

Как да избегнем риска от ползването на бързи заеми

Листовки, предлагащи бързи кредити, заливат периодично големите градове. Какво се крие зад примамливите надписи и как да се предпазим от евентуална измама?

Боряна Черганова
от Боряна Черганова Оператор: Николай Петров
08:42, 07.03.2017
Чете се за: 02:25 мин.
Още

Липсата на пари принуждава много хора да прибягват до бързото им намиране чрез кредити. Предлаганите оферти са стотици, а листовките навсякъде, по дърветата, пътните знаци - стикери има и по кофите за боклук.

На много места по улиците и по стълбовете са разлепени различни цветни табели, на които пише, че могат да се предлагат кредити от 100 до 5000 лева, има и обявен телефон.

Друга информация за начина на получаване на кредита няма, затова решаваме да се обадим на телефона.

- Ако искам да изтегля 2 000 лева каква ще ми бъде лихвата?

- 372 е вноската за една година, ако можете да си намерите поръчител към заема, мога да ви направя отстъпка и вноската ви ще стане 310. Това какво означава, колко ще трябва да връщам след това, накрая? Към 3500.

От Комисията за защита на потребителите веднага ни предупреждават, че трябва да бъдем особено внимателни с подобен род оферти.

Димитър Маргаритов - КЗП: В такива случаи рисковете потребителите да получат нещо, което не е по закон е по-голям, тъй като в много от тези случаи е оставен само един телефон в текста на обявата, така че първото и най-важно нещо, което трябва да се установи дали зад този номер стои наистина лицензирана финансова институция.

Тихомир Тошев - кредитен консултант: Рекламите по стълбовете са абсурдно нещо. Те трябва да съдържат сума, годишен % и колко ще трябва да върнете. Мисля, че са на ръба на закона тези реклами. Бързите кредити ги има по цял свят. Те са полезни, когато ви трябва малка сума и когато ясно знаете, че ще ги ползвате до месец. Тогава тяхното оскъпяване изглежда поносима цена.

Оказва се, че фирмата, на която попада екипът ни е лицензирана, но има случаи отсреща на телефона да е мним банкер предупреждават от комисията.

От Комисията за защита на потребителите съветват в никакъв случай да не подписвате документи, преди да сте се уверили, че сте съгласни условията, които ви се предлагат.

Димитър Маргаритов - КЗП: В никакъв случай не трябва да приемат за даденост крайната сума, която им се представя, че те трябва да възстановят без да им е ясно от какви компоненти е съставена тази сума. За целта на общоевропейско ниво е прието да се представя от институциите предлагащи кредити стандартен европейски формуляр, в който се съдържат всички важни реквизити на един такъв бърз кредит.

Ако имате съмнения преди да подпишете договора за кредит, направете сравнение с други търговци. Можете да подадете и сигнал в Комисията за защита на потребителите, които ще проверят легитимността на предлаганата услуга. Санкцията за нелоялна търговска практика е до 30 хиляди лева.

;

Кредитният консултант Тихомир Тошев обясни в "Денят започва" предимствата и недостатъците на бързите и потребителските кредити, скритите уловки и ясните знаци.

Според него пазарът на бързите кредити се развива бурно през последните години. Законодателят се опитва да защити потребителите, но въпреки това до ден днешен хората продължават да грешат по отношение на тези кредити, не преценяват добре доколко този кредит им е необходим, колко е полезен, как да го управляват и кога да търсят банков кредит. Бързите кредити са полезни само тогава, когато ви трябва малка сума 100-200 лева, а ви е неудобно да поискате от приятел или роднина и когато знаете със сигурност, че ще ги върнете на заплата, т.е. ще ги ползвате 15-20 дни, максимум до месец. Тогава, въпреки голямото оскъпяване на годишна база, вие ще платите между 10 и 40 лева, което изглежда поносима цена.

Ако обаче ви трябва по-голяма сума: 1000-1500 до 2000 лева, тогава по-добрият вариант е банковият кредит. при него лихвите са в пъти по-ниски. В момента лихвите по потребителските кредити на банките се движат между 5,5 и 7 процента. Това е несравнимо с онези 300-400 процента, които се искат при бързите кредити.

Що се отнася до рекламите за бързи кредити по стълбовете, Тошев заяви, че те са "абсурдно нещо" и не спазват Закона за потребителския кредит, който изисква рекламата да съдържа пример с годишен процент на разходите: сума, която да изтеглите, за колко месеца, колко ще плащате месечно. Когато се нуждаете от пари, за това има лицензирани компании: банки и небанкови финансови институции с офиси или само в интернет, но и там се вижда, че имат лиценз от БНБ. Трябва да отидете при тях, да поискате оферта, не трябва веднага да подписвате договора, да видите колко би ви струвало това, да сравните няколко оферти, да говорите с финансов експерт пред да направите стъпката, съветва Тихомир Тошев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение от 4,1 по Рихтер в Румъния
Земетресение от 4,1 по Рихтер в Румъния
Как да се предпазим от лавини в планината
Как да се предпазим от лавини в планината