НОВИНИ

Как да намалим сметките за ток в жегите?

В горещите дни потреблението на електроенергия се увеличава с между 6 и 10%. Това отчитат доставчиците на ток. Ще получим ли по-високи сметки и как можем да намалим разходите си?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:02, 12.08.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

ъпреки че произведеният ток през лятото е по-скъп, защото се произвежда основно от ТЕЦ-ове, екомощности и водни централи, обикновените потребители не се очаква да получат по-високи сметки.

Тодор Матев, директор продажби на дребно в „ЧЕЗ Електро“: Няма логика да очакваме по-високи сметки това както и други лета. Товарите са нормални за лятото като натоварване. За сравнение само тази и предната седмица виждаме само 6% нарастване на товарите, а виждаме доста горещи дни.

Въпреки това част от потребителите вече са открили собствени алтернативи на летния ток. Димитър Кехайов от Благоевград не плаща електроенергия. От три години той захранва дома си с енергия, посредством соларна инсталация, която е монтирал. Разказва, че инвестицията в уредите му е струвала около 5-6 хиляди лева, но си струва.

Димитър Кехайов: Инвекторът ми е около 2 киловата, ток имам. Хладилник захранвам, телевизор, една кафе машина и лампите. Три заема съм теглил и по-малко всяка година ги връщам, не може няма начин на един път не става, скъпи съоръжения са. Един пенел е 500 лева, а инвекторът, който го преобразува от 12 на 220 волта, зависи от киловатите, ако е 5 киловата около 4 800 лева само инвекторът струва, а акумулаторите са по 300-400 лева. Скъпо е, но се връщат парите.

Хората, които все пак са по-големи традиционалисти също могат да спестят.

Тодор Матев, директор продажби на дребно в „ЧЕЗ Електро“: Едно от най-простите неща, което можем да правим особено в къщи, е да оставяме през деня щорите пуснати, по този начин хладината от нощта или от климатика се запазва по-дълго в дома. Други прости съвети, които могат да се предприемат, е ако се ползва топла вода от бойлер, да намалим температурата му с 10 градуса - по този начин ще спестим до 10-15% от разхода на бойлера.

Освен това експертите съветват да използваме уреди с възможно най-висок енергиен клас. Да ги поддържаме в добро състояние като например през лятото е необходимо да размразяваме хладилника си по-често. Препоръчително е, когато отсъстваме от дома си, да не оставяме включени електроуреди, включително рутери за интернет, компютри и зарядни за телефони.

;

Повечето от жителите на Благоевград обаче пестят от електроенергия през лятото като не пускат уреди за разхлаждане в дома си.

По-малко плащам аз лятото, защото климатик нямам, не включвам. За студено не давам пари.
Лишаваме се от климатика, само гледаме за храната честно да ти кажа. Хубава България, но сме бедни.

Друга мярка, която също ще доведе до спестяване на електроенергия е санирането на блокове, категорични са специалисти. Чрез нея сметките ни могат да намалеят с до 15 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват ловния сезон в село Козаревец
Откриват ловния сезон в село Козаревец
Тръмп не изключи военна намеса във Венецуела
Тръмп не изключи военна намеса във Венецуела