Как да помогнем на децата да се справят с конфликтите в училище? Това беше акцентът на тазгодишния форум "Дни на медиацията" във Варна. Методът е сред най-ефективните за извънсъдебно решаване на спорове, както и за справяне с агресията в училище.

Прилагането на медиацията в училище помага на децата по-лесно да се справят с трудните ситуации и да контролират емоциите си.

Лиляна Савова - председател на Камарата на медиаторите в България: Имахме казус на недоразумение между две съученички, които се оказва, че проблемът не е между тях, а е пренос на конфликт между техните родители, което се случва много често.

Ако конфликтът беше решен с помощта на медиатори, децата най-вероятно нямаше да стигат до физическа саморазправа и намесата на институции, казват специалистите.

Лиляна Савова - председател на Камарата на медиаторите в България: Конфликтът е естествен процес и се дължи на различията ни като хора. Неуправляван добре обаче, той може да доведе до обществено опасни последици, които ние виждаме. Когато обаче има трета страна, която е неутрална и безпристрастна и която може да управлява емоциите на тези страни този процес става много по лесен.

Десетокласничката Стефани Георгиева разказва, че често става свидетел на агресия в училището си.

Стефани Георгиева: Голям проблем е! Между момчета особено, бият се, спорят, стигаме до директори.

Затова Стефани, както и още 60 ученици от цялата страна, се включиха във форума "Дни на медиацията". Там те научиха техниките за справяне с конфликти, които ще приложат и в училищата си.