НОВИНИ

Как да опазим домовете си от кражби през летните отпуски?

В разгара на летните отпуски и ваканции ще ви покажем и как да опазим домовете си от взломни кражби. Според данни на полицията най-често обирджиите нахлуват в имота ни през деня между 9 и 12 на обяд. Затова е хубаво, преди да отидем на почивка, да направим всичко необходимо, което ще ни гарантира безопасност, сигурност и спокойствие. Репортаж на кореспондентите ни от Велико Търново.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
10:51, 17.07.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Криминалистите посочват, че през последните години броят на домовите кражби в страната е намалял. Това, обаче, не трябва да ни успокоява, допълват още, тъй като рискът продължава да е налице и следващият обран дом може да е нашия.

гл. инспектор Илиян Личев, „Криминална полиция" - ОД на МВР - В. Търново: Най-разпространените кражби, които винаги са били актуални, са със счупване на секретен патрон или с отключване на секретен патрон. Много рядко напоследък преобладават кражбите, регистрирани с груб взлом на вратата!

Обирджиите действат на групи от поне двама човека. Изборът на дом става на случаен принцип. Търсят предимно пари и златни накити.

гл. инспектор Илиян Личев, „Криминална полиция" - ОД на МВР - В. Търново: Ориентират се по това отвън как изглежда блокът, дали има монтирани климатици, дали има монтирана PVC дограма, дали има хубави щори!

Затова най-лесните мерки, които може да предприемем за осигуряване на безопасност на дома си, са да не оставяме отворени прозорци и врати на тераси. Следват и по-сериозните.

гл. инспектор Илиян Личев, „Криминална полиция" - ОД на МВР - В. Търново: Единствените така все още затрудняващи проникването патрони са тези тип „касови брави", които са с т. нар. ключ пеперуда. Другият удачен вариант е монтиране на секретен патрон, които са зарязани отвътре и като се счупят не позволяват отключването им, дори когато се счупят!
Цветан Петров, жител на В. Търново: Аз съм с врата, китайска, двойно се заключва! Няма нищо да ми вземат!

Други разчитат на застраховки и сигнално-охранителни системи.

Керанка, жител на В. Търново: Направила съм си още като се върнах от чужбина, защото там всеки дом е застрахован и тук като дойдох реших и аз да си направя!
Радка Николова, жител на В. Търново: Около 60-70 лв. ми е на година, включва и кражби, но много трудно доказуеми са с тежи застраховки!"
Йордан Грозданов, застраховател: Трябва да си изброил точно кои вещи искаш да застраховаш, които са по-ценни и са обект на кражба. Обезщетението зависи от това какво са ви откраднали!

Ако живеем в блок, експертите съветват още, входната врата на кооперацията задължително да се заключва.

Преди да отидем на почивка е хубаво да помолим съседите си да наглеждат имота ни, докато се върнем, да не оставяме скрити ключове около входната врата и да не оповестяваме в социалните мрежи колко време няма да ни има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летище София отчита 37 процента ръст на пътниците през юни
Летище София отчита 37 процента ръст на пътниците през юни
Южна Корея предложи преговори на Северна Корея за намаляване на напрежението
Южна Корея предложи преговори на Северна Корея за намаляване на напрежението