Очакват се по-високи сметки за парно през декември заради по-студеното време. От "Топлофикация - София" вече отчитат с близо 14% по-голяма консумация на топлинна енергия в сравнение с миналия декември. Какво можем да направим, за да намалим сметките си за парно, без да нарушаваме комфорта у дома - обяснява Зоя Велинова.

Средната температура в София през този декември е -0,3 градуса, доста по-ниска в сравнение с декември миналата година +2,7 градуса. Затова и очакванията са за по-високи сметки за декември.

Сред основните препоръки на "Топлофикация" за пестене на топлоенергия е пред радиаторите да няма завеси, декоративни решетки и масивни мебели. Те пречат на топлообмена в помещението, част от топлината отива към стената и навън,което води до увеличена консумация на енергия.

Ако оставите включен само един радиатор и отворите широко вратите, за да отоплявате останалите помещения, няма да намалите сметката си. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената температура в широкото пространство.

Когато отсъстваме по-дълго от дома, вентилът не бива да се затваря докрай, а да се остави на делението "звездичка" . Така в помещението ще се поддържа минимална температура.

Вентилът да е на същата позиция и когато искаме да се проветрим помещението. Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите. Изчисления сочат, че понижението на температурата в дома само с 1 градус води до 6% икономия на енергия.

Според експерти, ако сутрин всички излизат от дома, парното не бива да се изключва. Най-икономично е вентилите да се оставят на позиция 2.

И накрая, ако искате значителни икономии на топлоенергия, нужно е цялата сграда да се топлоизолира.

"Топлофикация София": Сметките за декември ще са по-високи

"Топлофикация София": Сметките за декември ще са по-високи

Сметките за парно за декември ще са по-високи в сравнение със същия месец през миналата година заради ниските температури и увеличението на цената на...