НОВИНИ

Как да подобрим качеството на въздуха у нас?

Качеството на въздуха се подобрява, но нивата на фините прахови частици във въздуха в София все още са над законовите норми, стана ясно на конференция в столицата. Европейската комисия вече осъди България заради мръсен въздух в почти цялата страна. Правителството се опитва да убеди Брюксел, че взимаме мерки за справяне с проблема, за да получим отсрочка.

Мина Петрова
от Мина Петрова
17:03, 24.11.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Въздухът в България продължава да бъде сред най-мръсните в Европа. Главните причини са битовото отопление, автомобилният транспорт, индустрията и енергетиката. На конференцията днес, бяха предложени конкретни мерки за справяне с проблема. На първо място, замърсяването от битовото отопление може да се намали, ако се използват повече сухи дърва, защото те дават с 40% по-ниски емисии и топлят повече. Също така ще се следи на пазара да няма въглища с високо съдържание на сяра и пепел. Друга мярка е повишаване на техническите изисквания за автомобилите.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: "КАТ трябва да може да отказва първа регистрация на коли, които не отговарят технически на тези изисквания при първи внос. Трябва да бъде засилен контролът по пътищата към тези, които виждали сме коли с огромен черен пушек отзад. Естествено да се търси и посока на стимул. Стимулиране, дори и данъчно, ако щете за закупуване на електромобили и нови мобили, изграждане на система за зареждането на тези електромобили."

По последни данни от тази седмица най-големи нива на запрашаване на въздуха има във Видин, Монтана и Горна Оряховица. А в столицата, единствено в кв. "Бояна" измериха повишени норми на фини прахови частици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха възпитатели заради тормоз над децата в Италия
Арестуваха възпитатели заради тормоз над децата в Италия
Община Благоевград е изготвила проект за визията на парк „Македония”
Община Благоевград е изготвила проект за визията на парк „Македония”