НОВИНИ

Как да помогнем на бездомник в студа

Хората без дом не могат да бъдат настанени в кризисни центрове, ако нямат документи. За това сигнализираха зрители на БНТ 2. Към кого трябва да се обръщат гражданите, ако искат да спасят човек в беда от минусовите температури - вижте в репортажа.

Светлозара Лазарова
от Светлозара Лазарова
19:30, 09.01.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Зрителят, който се свърза с нас, не пожела да разкрие лицето си, но нямаше как да подмине историята, на която се натъква в този подлез снощи. Той намира бездомник, който ще посрещне нощта на улицата. Тогава решава да се обади на кризисен център, от който обаче му отказват.

"Не ми отговори на повечето въпроси, като "какво може да се направи, има ли други варианти да бъде настанен човекът" и накрая ми каза, че има работа и трябва да затваря, но най-вероятно ще изпратят някой."

Нашият зрител разбира, че в кризисните центрове не приемат хора без лични документи, затова се обажда и на телефон 112, за да научи какво се прави в подобна ситуация, но не получава отговор. Екъпът ни също реши да подаде сигнал за човек без дом на телефона на един от кризисните центрове в София.

Дежурен на телефон 112
"Ако има лични документи лични е по-лесно, иначе трябва да мине през МВР, за да му издадат временен документ за самоличност."

Липсата на документи наложи да разговаряме със служител от социалните служби.

Дежурен на телефон 112
"Няма как да го приемат без документи. Трябва да отиде в РПУ, за да му издадат временен талон. То не е талон, а БДС - важи като лична карта. Трябва да си извади такова нещо, за да може да ползва центровете. Без документи няма да го приемат."

Оказва се, че ако желаем да подадем ръка на човек без дом, трябва първо да му помогнем да стигне до районното управление. Ако бездомникът има нужда от медицинска помощ обаче, не е нужно да има лична карта, за да бъде приет в „Спешна помощ“. От пресцентъра на Столичната община съобщиха, че служители на 3-то районно управление посещават кризисния център в кв. „Захарна фабрика“ и съдействат на място на хората без документи да получат временни удостоверения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стаматов: Решението за извънредните ваканции е на кметовете на населените места
Стаматов: Решението за извънредните ваканции е на кметовете на населените места
Езерото в парк „Бачиново край Благоевград замръзна
Езерото в парк „Бачиново" край Благоевград замръзна