НОВИНИ

Как да предпазим банковите си карти от измамници?

Измамите с банкови карти зачестяват. Най-уязвими сме при разплащанията в интернет, следвани от тези с безконтактните карти - за това разказват експерти по киберсигурност и банкови разплащания. Методите на източването на дебитни и кредитни карти стават все по-разнообразни и иновативни. Измамниците вече използват и нов вид скимер устройства. Как да се защитим и къде рисковете са най-големи разказва Илина Бисерова.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
09:03, 20.05.2017
Чете се за: 02:14 мин.
У нас

Парите ни са най-уязвими в интернет.

Надя Петрова - инспектор в отдел "Икономическа полиция"
Това са случаи, при които получаваме повече сигнали, отколкото при скимирането, при пазаруване, при залагане.
Ясен Танев - дигитално читалище по киберсигурност Safer
Рискът се увеличава в момента, в който картата ви бъде изкарана на показ и загуби вашия контрол, когато дадете картата на сервитьор на ресторант на касиер в магазин.

Рискът се увеличава, защото предната и задната страна на картата могат да бъдат лесно копирани, лесно се вижда и трицифреният код на гърба. Така и жалбите за източени банкови карти се увеличават при т.нар. банков омбудсман.

Камелия Касабова - предс. на Помирителната комисия за платежни спорове
Над 50% от споровете се отнасят за неразрешени платежни операции свързани с платежни карти с транзакции наредени през интернет. Едните са в резултат на пин-базирани карти където неразрешената платежна операция може да се осъществи в следствие на скимер на картата.

Скимиращите устройства все още са на мода. Те всъщност копират пин кода и данните от карти с магнитна лента. Освен под формата на популярните двойни клавиатури, измамниците вече използват и нови устройства.

Надя Петрова - инспектор в отдел "Икономическа полиция"
Те се поставят вътре в карточетящото устройство и по никакъв начин, отвън видимо, не се забелязва, че има поставено допълнително устройство, изобретателните престъпници взимат такъв същия антискимер оборудват го отвътре с определената техника и го поставят отгоре.

Често има монтирани и камери върху банкоматите, затова никога не е излишно да покриете с ръка пин кода си. А веднъж стигнали до кода, измамниците свалят данните на най-обикновена пластика.

Надя Петрова - инспектор в отдел "Икономическа полиция"
Ето това е бялата пластика на която нанасят данните, няма нищо на нея.

Всичко това отваря вратите през измамниците да се разплащат с парите ни и в интернет. Затова експертите съветват - бъдете внимателни и какви защитни кодове към дебитните ви карти получавате от банката. Питайте дали те са т.нар. статични или динамични.

Камелия Касабова - предс. на Помирителната комисия за платежни спорове
Ако той е статичен и се използва многократно за нареждания през интернет, той по същия начин може да бъде прихванат в интернет пространството и не дава достатъчна защита.

Един от основните съвети, който експертите ни дават, за да защитим парите си е да задраскаме последните три цифри на гърба на картата си, този защитен код, и да го запомним, така както помним и пин-кода си.

Все пак това не е гаранция, че 100% картата ви ще бъде източена - банковите карти вече имат допълнителни кодове за защита, които се изискват при разплащане. Освен това новите новите карти са с вградени чипове, по-защитени от магнитните ленти.

Камелия Касабова - предс. на Помирителната комисия за платежни спорове
На практика чипът не може да бъде разкодиран по този начин и затова престъпният свят не си дава почивка и с развитието на банковите технологии, той върви паралелно.

Новите технологии развиват както защитите така и измамите. Така например безконтактните карти са лесни за манипулиране - едно устройство от разстояние до 30 см е достатъчно, за да прихване парите ви.

Надя Петрова - инспектор в отдел "Икономическа полиция"
Софтуерно са уязвими поради причина, че чрез устройство от 15 или 20 см могат да бъдат прихванати данните на картата. Хубавото е, че по този начин могат да ви откраднат най-много 25 лева без пин код.

От своя страна системите за разплащания също развиват нови платформи.

Ясен Танев - дигитално читалище Safer по киберсигурност
Има и следващо поколение системи които са базирани на електронните портфейли
Ясен Танев - дигитално читалище Safer по киберсигурност
Мобилен телефон или устройство, съхранява във вас идентификация на кредитната ви карта , така че има още едно ниво на изолация, кредитната карта не е достъпна въобще.

Тенденциите за в бъдеще са все повече да използваме онлайн системи за разплащане.

А засега, експертите съветват - ползвайте банкомати в самите банки, дръжте картите си една върху друга в портфейла и по възможност не давайте картите си на никого.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пипа Мидълтън се омъжва днес
Пипа Мидълтън се омъжва днес
Майките ще получават 50% от обезщетението, ако се върнат по-рано на работа
Майките ще получават 50% от обезщетението, ако се върнат по-рано на работа