НОВИНИ

Как да проверим дали продуктът, който си купуваме, не съдържа фипронил?

От днес започнаха проверки на инспектори от Агенцията по безопасност на храните за съдържание на фипронил в хранителни продукти у нас. Те се наложиха, след като стана ясно, че над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са произведени със заразен яйчен прах. Ще бъдат проверени всички ферми за добив на яйца, както и предприятията, които използват яйчни продукти. Как да сме сигурни, че продуктът, който си купуваме, не съдържа такъв яйчен прах и има ли въобще начин да се разбере това? Отговорите потърси Зоя Велинова

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:30, 28.08.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Скандалът с инсектицида фипронил в над 10 европейски страни избухна в началото на август. От Агенцията по храните бяха категорични, че до нашата страна не са стигнали заразени яйца и продукти. В средата на месеца обаче от системата за бързо реагиране предупредиха, че все пак половин тон яйчен жълтък на прах, който съдържа опасното вещество е внесен в България.

Нашите инспектори установиха, че част от него е използвана за производство на сладолед и майонеза. От агенцията по храните упорито отказват да назоват името на двете български фирми, които са го използвали.

Знае се само, че цеховете им са в София и Стара Загора. Старозагорската фирма е произвеждала майонеза, която вече е иззета от пазара.

Д-р Дамян Миков - и.д. директор Областна дирекция по безопасност на храните - Стара Загора: Всички налични количества в складовете, тъй като има произведено такова количество, са възбранени и върнати и мога да кажа, че в търговската мрежа няма налични количества на произведен продукт, в състава, на който има от този инсектицид.

В Сутрешния блок на БНТ от Агенцията по храните в Сутрешния блок на БНТ потвърдиха, че въпросните майонеза и сладолед вече не са на пазара.

Татяна Николова, началник- отдел в Дирекция "Контрол на храните", БАБХ: Бизнес операторите разбраха колко е сериозен проблемът и своевременно предприеха адекватни действия, както и ние в Агенцията. Мога да успокоя българските потребители, че яйца с фипронил на нашия пазар няма.

Въпреки успокоенията хората се притесняват и с право, тъй като според изследвания на Световната здравна организация яденето на големи количества яйца с фипронил може да навреди на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.

Токсиколози и експерти от Агенцията по храните обясняват, че такава опасност в случая няма, тъй като количеството яйчен жълтък на прах, вложено в готовия продукт, е малко. И все пак специалистите по хранене предупреждават.

Д-р Емилия Дончева - специалист по хранене: При един възрастен организъм може да не предизвика бързи реакции - алергични или токсични като гадене, повръщане, изпотяване, то при едно дете може да се изрази с тежка алергична реакция, дори и анафилактичен шок. А децата са основните консуматори на сладоледите.Така че изключително внимателни трябва да са хората при избора на хранителен продукт.

Резултатите от започналите днес проверки по ферми за яйца и предприятия, които използват яйчни продукти се очаква да бъдат обявени в края на тази седмица .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенски ученици се върнаха от международен лагер
Русенски ученици се върнаха от международен лагер
Румъния може да се присъедини към Еврозоната през 2022 г.
Румъния може да се присъедини към Еврозоната през 2022 г.