Очаква се всеки втори българин да се включи в масовото пазаруване на намалени стоки по време на "Черния петък". По интернет то ще започне още в ранните сутрешни часове утре и ще продължи и през уикенда. Очаква се на 23 ноември средностатистическия българин да похарчи близо 410 лева - повече от средния италианец. Тези данни на организацията "Блек фрайдей глобал", която проследява пазаруването с отстъпка в 55 страни, показват също, че през този период се купуват предимно дрехи, електроника и обувки. За какво трябва да внимаваме, когато пазаруваме с намаление - повече от Цвета Младенова.

Българите определено вече са прегърнали американската традиция на "Черния петък". Статистиката е красноречива - интересът към пазаруването с отстъпка е нараснал с 10% в сравнение с миналата година. И въпреки че се нарича черен, последният петък на ноември се очертава печеливш за всички - утре търговците може да заработят 20 % от годишния си оборот.

Кръстници на "Черния петък" в Америка били пътните полицаи заради кошмарния трафик, който съпътствал най-изгодния ден. Тогава едва ли някой е предполагал, че "черен" половин век по-късно, може да се свързва с измама.

Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП: Наблюдаваме през последните няколко дни или седмица една засилена активност. В по-лошия случай това са фишинг сайтове, които крадат финансова информация, наша лична в платежни инструменти дебитни и кредитни карти и в последствие нашите банкови сметки биват източени.

Най-честите капани са реклама основно в социалните мрежи, грандиозни отстъпки, които стигат до 95% и онлайн продажба на т. нар. реплики на известни марки. В някои от "кухите" сайтове може да има и пояснение, че отстъпките се дължат на дългия срок на доставка - 40-50 дни.

Фалшивите страници може и да са на няколко езика. Така разширяват обхвата на престъпната си дейност и приспиват реакцията на потребителите.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: Преди да натиснете бутона купи вие трябва да имате цялата информация, не само свързана с характеристиките на стоката, нейната цена, но и доставката - за чия сметка ще бъде, правото на отказ, как може да бъде упражнено то и по какъв начин ще бъдат възстановени след това средствата.

Ако сте купили стоката от страна извън Европейския съюз и сте жертва на измама, вероятността похарчената сума да ви бъде възстановена е почти нулева. Фалшивите сайтове обикновено се управляват от престъпни групи в Африка или Близкия изток.

Парите от мнимите покупки често постъпват на други континенти. За да му имате доверие, сайтът трябва да предоставя физически адрес и телефон. Най-сигурно е да избирате утвърдените търговци.

Ако вече сте избрали по-сигурното пазаруване с отстъпка в моловете, пак бъдете внимателни. От МВР предупреждават за джебчийски кражби и засилен трафик пред големите търговски сгради.

ГДБОП предупреждава за измамни сайтове по време на “черния петък”

ГДБОП предупреждава за измамни сайтове по време на “черния петък”

По статистика на специализирания отдел “Киберпрестъпност” при ГДБОП броят на измамните сайтове нараства над 10 пъти преди големи празници, каквито са...