НОВИНИ

В началото на летния сезон: Как да се намали броят на удавянията в България?

В началото на летния сезон Българският червен кръст организира кампания за безопасност при плуването във водните басейни. По този показател България е в челото на позитивна класация - сред първите 15 държави, които имат най-малко трагични случаи. Лице на кампанията е Петър Стойчев.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
21:36, 05.06.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Знаем максимата, че често се давят най-добрите плувци. Но реално се давят и хората, които влизат във водата пияни и децата, оставени без надзор. Давят се и авантюристите, които ходят на неохраняеми плажове, а те в България са 110 - почти толкова колкото охраняемите. И всички тези летни трагедии, около 120 всяка година, могат да бъдат избегнати, ако се спазват някои прости правила.

Стоян Андонов, зам.-министър на младежта и спорта: Не би могло държавата на която и да е страна да обхване всички водни площи. Знаете Черно море, ивицата му е над 400 км. Като сложим и река Дунав, имаме две сериозни водни граници, които на практика е невъзможно да бъдат обхванати, иначе всеки втори българин би трябвало да стане спасител.
;

Затова и тази година се акцентира върху превенцията. Никога да не се подценява водната стихия и да избираме плажовете със спасители. Това са само част от правилата, които са залегнали в извънкласното обучение на децата по водна безопасност.

Колкото до по-непокорните младежи от БЧК, залагат на харизмата на световния шампион по маратонско и ледено плуване.

Петър Стойчев - световен шампион по плуване: Категорично се обявявам против плуването в нетрезво състояние, което много често се случва. Плуването не е умение, което можеш да забравиш, така че родители научете вашите деца да плуват, така може да им спасите живота.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фрийдъм хаус: Свободата на медиите e в низходяща спирала по целия свят
"Фрийдъм хаус": Свободата на медиите e в низходяща спирала по целия свят
Половин милион лева за ремонт на кораба Радецки отпусна правителството
Половин милион лева за ремонт на кораба "Радецки" отпусна правителството