НОВИНИ

Как да се предпазим от грипа чрез хранене?

За предпазването от грипа трябва да знаем, че по време на празниците, макар да не трябва да преяждаме и препиваме, не трябва и да ограничаваме силно храната, каза проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диетика.Не е препоръчително през Новогодишните празници да свръхдозираме количеството калории и алкохол, защото те изключват имунната защита на организма поне за едно денонощие, допълни тя.

bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 29.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

За този период проф. Донка Байкова препоръчва качествено белтъчно хранене - с мляко и млечни продукти с ниска масленост, кисело мляко /в него има живо микробиални клетки, пробиотици, които допринасят за имунната защита, съсредоточена като функция на стомашно-чревния тракт/ и извара, туршии и кисело зеле - стига да не са много солени - заради други пробиотици, които осигуряват добра микрофлора в червата.

Полезни са също лук, праз лук, джинджифил и чесън - поне две скилидки вечер - луковата група да присъства през цели ден. Също и лютивите подправки, риба заради мастните киселини Омега 3, които потискат възпалителните процеси в организма и активизират ензимите, които допринасят за защитата на организма срещу възпаления. Ако усетим първите симптоми на заболяването, да приемаме много витамини и минерали, съветва проф. Байкова. И още - задължително да приемаме цитрусовите плодове, сокове от ябълки, цвекло, целина.

Ако бъдем налегнати от вируса, да приемаме витамин С - 1000 мг за първия ден, а след него и други неспецифични противовъзпалителни препарати. Добре е да се похапне гореща пилешка супа топъл чай с мед и с лимон и клеева тинктура.

Вижте във видеото още какви начини предлага проф. Донка Байкова за предпазване от грип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 900 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж
Над 900 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж
Материални щети причини силният вятър в Сливен
Материални щети причини силният вятър в Сливен