НОВИНИ

Как да се предпазим от кърлежи

Кърлежите предпочитат високите треви и широколистните гори, затова трябва да избягваме тези места за излети или за игри, обясняват специалистите.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Венета Николова
10:00, 13.06.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

И съветват да се облечем с тънки дрехи, но с дълги ръкави и крачоли.

д-р Валентина Неделчева – общопрактикуващ лекар и педиатър: Облекло подходящо – с максимално покритие на откритите части ще е добър вариант. Освен това евентуално репеленти за отблъскване на кърлежи.

Ухапването от кърлежа не се усеща, предупреждава д-р Неделчева. Затова особено децата трябва всяка вечер да бъдат оглеждани.

д-р Валентина Неделчева – общопрактикуващ лекар и педиатър: Те полазват и достигат до най-меките части, където могат да пробият кожата и да проникнат. Така че слабините трябва да се оглеждат, подмишниците, вратлето, даже в косата. Да не се правят опити сами да си го задушават с олио, да го дърпат.”

Георги Петков вече се сблъсквал с този проблем – наложило се е да закара съпругата си в спешен кабинет.

Георги Петков: И там си плащаме, което не мисля, че е редно, и го вади медицинско лице, защото знаем, ако се скъса главата например, каква е алтернативата.

За да сме спокойни, че кърлежът не е преносител на лаймска болест, трябва ухапаното място да се следи.

д-р Валентина Неделчева – общопрактикуващ лекар и педиатър: Да се наблюдава в рамките за около месец след изваждането за зачервяване, поява на петънце, което расте и при това състояние веднага да се потърси лекарска помощ – това ще е указание, че вероятно ще трябва да се провежда лечение.

Освен в кабинета на личният лекар, кърлежът може да се премахне и в спешните отделения. Там обаче за манипулацията се заплаща между 25 и 30 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите почетоха с едноминутно мълчание загиналите военни пилоти
Депутатите почетоха с едноминутно мълчание загиналите военни пилоти
Бригаден генерал Димитър Иванов: Ние сме армията на критичния минимум
Бригаден генерал Димитър Иванов: Ние сме армията на критичния минимум