НОВИНИ

Как да се предпазим от ултравиолетовите лъчи на плажа?

В разгара на летния сезон дерматолозите напомнят за рисковете, които крие прекомерното излагане на слънце. UV лъчите могат да доведат до слънчево изгаряне, алергия, а в по-тежки случаи и до поява на различни образувания. За да се предпазим, е нужно да използваме достатъчно често слънцезащитен крем с подходящ фактор и да избягваме излагането на пряка слънчева светлина в най-горещите часове от деня.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
12:50, 19.08.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Всеки е изложен на въздействието на ултравиолетовата радиация от слънцето. Нивата ѝ се променят в зависимост от положението на слънцето, георграфската ширина, надморската височина и състоянието на озоновия слой. Световната здравна организация предлага 5 категории на UV лъчението от ниска, когато излагането на слънце може да бъде само полезно до екстремална, когато това може да предизвика сериозни здравни проблеми. Измерихме нивото на лъчението в 13 часа, на градския плаж във Варна.

На сянка под чадъра обаче уредът измерва много ниски нива на UV лъчение. Това е и спасението за много летовници.

Радослава Петрова: Използваме слънчевите лъчи колкото може и се предпазваме колкото може. Разбира се използваме слънцезащитен крем с високи фактори и така се предпазваме ние и децата.

Какво значи висок фактор за Вас?

- 50, 85.

Дерматолозите съветват освен високия фактор на слънцезащитния крем, да се внимава и за количеството, което нанасяме върху кожата, защото често то е недостатъчно.

д-р Михайлова, дерматолог: Едно слънчево изгаряне само по себе си не звучи толкова страшно, но кожата запеметява тези промени, получават се промени в ДНК клетките, струпване на пигметни клетки и при всяко следващо изгаряне промените се засилват и се помнят. С възрастта се развиват различни дерматози- слънчеви петна, старчески петна и съдови образувания.

За хората с кожни проблеми има кремове със силни филтри, които предпазват ядрото на клетката от изменения в резултат на ултравиолетовата радиация. Тяхната цена е между 35 и 50 лв за препарати до 100 мл, а всеки може да изчисли подходящото време за излагане на слънце в зависимост от типа на кожата и нивото на UV индекса, чрез онлайн калкулатор на Геофизичния институт към БАН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж рани с нож осем души в руския град Сургут
Мъж рани с нож осем души в руския град Сургут
Очаквайте Денят на оркестъра в Брегово
Очаквайте "Денят на оркестъра" в Брегово