НОВИНИ

Как да се разреши проблемът с издирваните бегълци от правосъдието?

Случаят с Венцислав Ангелов - Чикагото, който вече втора година не може да бъде заловен, за да изпълни присъдата си, породи въпроса как може да се разреши проблемът с издирваните бегълци от правосъдието, които не могат да бъдат намерени. В студиото на „Денят започва“ адвокат Иво Найденов посочи като основна причина тромавата процедура по изпълнението на наказанията при сключено споразумение със съда. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията очерта като проблем начинът, по който функционира Шенген и Дъблинското споразумение.

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 23.01.2018
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Венцислав Ангелов се издирва от октомври 2015 г. Присъдата му е потвърдена от Върховния касационен съд септември същата година, но е пътувала до Окръжна прокуратура - Русе е пътувала 13 дни, обясни пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. След това е докладвано на прокуратурата, че лицето не е намерено и Венцислав Ангелов е обявен за издирване на 23 октомври 2015 г. Всяка седмица окръжната прокуратура е искало информация от МВР за местонахождението на издирвания, но отговорът е бил един и същ - че той е извън страната.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Установено е от отговорите на МВР, че лицето не се намира на територията на страната и за това януари месец 2016 година е издадена Европейска заповед за арест.
;

Всички сигнали за него, които са постъпвали в прокуратурата, са насочвани към съответните органи за задържане. Имало е сигнали, че той се намира на територията на Кипър, Гърция и Франция, но след проверка на местните власти е ставало ясно, че той не се намира там. Съпругата на Ангелов, която е упълномощена от него, е искала да внесе парична гаранция, като нотариално заверените пълномощни са били заверени от нотариуси в Гранада и Каталуния, поясни Арнаудова.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Всички отговори от Испания са, че въпреки подаваната от българските власти информация за местонахождението на лицето, тя не е била потвърждавана. Нещо повече, испанските власти са уведомили българските такива, че те също на собствено основание издирват лицето за извършени две престъпления. Така че, ако лицето наистина се намира на територията на Испания, аз вярвам, че те ще го установят и задържат.

Миналата седмица, когато Венцислав Ангелов е установил контакт с БНТ, прокуратурата е подала нужната информация и IP адрес на испанските власти.

;

Поведението на Венцислав Ангелов - Чикагото е нагло, заяви в студиото на „Денят започва“ Иво Найденов. Той вижда в това опит от страна на Ангелов да дискредитира българската прокуратура и другите компетентни органи, но изрази надеждата, че той ще бъде задържан рано или късно.

Иво Найденов, адвокат: Той е един от частните случаи за лица с влязла в сила присъда, които не са били задържани.

Това се дължи на тромавата процедура по изпълнение на наказанията, допълни Найденов, когато е сключено споразумение със съда. От момента на влизането в сила на присъдата до задържането може да минат 20-ина дена.

Големият проблем не е само с българските парадокси, но продължава в Европейския съюз, заяви Тихомир Безлов. Ако се погледне колко издирвани лица има, за които се предполага, че са в страни от ЕС, се вижда една от големите теми около Дъблинското споразумение и Шенген. При бежанската вълна е станало ясно, че дори подредени държави като Швеция не знаят колко имигранти имат, допълни Безлов.

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Едно от големите усилия на ЕС е да въведе различни режими за контрол на границите си. Едно от нещата, които ме впечатлиха навремето, 2006 г., когато коментирахме влизането на България в ЕС, в Холандия имаше въпроси как ще си търсят бандитите, които ще избягат в България и Румъния. Коментарът на холандските полицаи беше, че проблемът не е Източна Европа, където реагират веднага, а Южна Европа.

Имало е случаи, в които български граждани са изпълнявали наказания в испански затвори и до връщането им в България испанските власти не знаят кое е лицето, заяви адвокат Найденов.

Доста бързо трябва да се въведат гривните за контрол на осъдените на задържане под домашен арест, допълни Найденов. Контролирането на домашния арест в момента се изпълнява от полицията, което излишно натоварва органите на реда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп - една година “огън и ярост”
Доналд Тръмп - една година “огън и ярост”
Проф. Чуков: Турската офанзива в Сирия говори за преразпределение на зоните
Проф. Чуков: Турската офанзива в Сирия говори за преразпределение на зоните