НОВИНИ

Как да се справим със следизборна депресия?

След избори сред гласоподавателите, подкрепили губещия кандидат, често се наблюдава период на тревожност и депресия. Водещ психотерапевт, цитиран от Нюзмакс Хелт, дава съвети за справяне с подобни състояния.

bnt avatar logo
от БТА
11:41, 14.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
справим следизборна депресия

Сред физическите и емоционалните реакции на избиратели, чиито кандидат се е провалил, са гадене, сърцебиене, шок, силна тъга и дори страх, обяснява лицензираният психотерапевт Дейвид Кеслър. "Чувствата са сравними с тези при загуба на близък или след преживяна злополука", казва експертът.

За справяне със следизборна депресия терапевтът препоръчва:

  • Ако имате чувството, че сте в кризисна ситуация, приемете, че подобно усещане е напълно нормално. Дайте си време да осмислите случилото се. Не бързайте и не се принуждавайте да продължите напред.
  • Проявете търпение към самите себе си. Не критикувайте и не осъждайте нито самите себе си, нито другите за случилото се.
  • Краят на света не е настъпил, дори в момента да се чувствате така, сякаш е дошъл. Това е ирационален мисловен процес, който Ви заблуждава, че нещата са по-лоши, отколкото са в действителност. Напомняйте си, че още сте живи, дишате и ще намерите начин да се справите със ситуацията.
  • На този етап ограничете максимално времето, което отделяте за телевизионни новини и общуване в социалните мрежи.
  • Направете списък с нещата, които ще Ви накарат да се почувствате по-добре, и започнете да ги вършите. Отидете например на кино, фитнес или на църква, срещнете се с близки или приятели.
  • Ако въпреки всичко усещате, че депресията пречи на обичайните Ви функции, потърсете помощ от квалифициран специалист.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Ченалова беше разпитана в Столичната следствена служба
Румяна Ченалова беше разпитана в Столичната следствена служба
​Проруският кандидат Игор Додон спечели изборите в Молдова
​Проруският кандидат Игор Додон спечели изборите в Молдова