НОВИНИ

Психотерапевт: Времетраенето на почивката влияе върху следваканционната депресия

За едни отпуските тепърва започват, за други обаче, те вече приключиха. Как да се справим със следваканционната депресия. За това говори в студиото на БНТ психотерапевтът Димитрина Митрева.

bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 29.07.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
Димитрина Митрева, психотерапевт: Съществува синдром "ваканционна депресия". Той се среща между 30-40% сред хората, но възрастта усилва още повече чувството на дискомфорт, особено при хората над 45-годишна възраст. Не може да се каже дали при мъжете или жените е по-често. Всичко зависи от времетраенето на почивката. Ако се почива в неподходяща компания също или много кратко, е много вероятно да не се стигне до такова състояние. Когато отпуската не е достатъчно дълго и когато един човек работохолик, отиде на почивката, която не е 1,2 седмици, 15% от тези хора имат риск от инфаркт. Отпуската също е много голям стрес. Стрес е всичко, което е различно то обичайното. Стрес е сватба, раждане на бебе, почивка на Бали, всичко,което ни изважда от стандартния ритъм. По-младите и адаптивни хора имат по-голяма възможност да се адаптира. Времето за адаптиране е около 5-7 дни.



;

Специалистите предупреждават още, че, ако хората работят по време на своята отпуска, не могат да се отпуснат, дори едно съвсем безобидно стоене на плажа с лаптоп или разговори по телефона. Всичко зависи от възрастта. По-добрият вариант е отпуска от 1,2 седмици и същата зимна. Ние се заблуждаваме, че може да си почиваме и работим едновременно.", казват още психотерапевтите

Физическата активност на работното място може да повдигне тонуса ни. Специалистите препоръчват през първия или втория ден направим малко по-дълга обедна почивка, разказвайки на колегите си за почивката, защото това ще подобри адаптацията ни. Най-добрият съвет е да не се започва работа веднага след почивката, а да се остане поне още един ден вкъщи след пътуване.

Ето какво споделят хората за следваканционната депресия в анкета на БНТ:

- Първите два дена може би са, "Ааа, колко неща са се случили докато ме е нямало и докато отговориш на всички имейли, малко е стресиращо, но по време на отпуската не се мисли за такива неща.

- Лазар: Мислим за следващата отпуска, от първия ден от първия час, тръгваме и това е. (смее се)

- Кристина - След една доволна почивка в ритъм се влиза като се настройва за работа и за това, че трябва да изкравате пари, които сте изхарчили през почивката.

БНТ: - Има ли стрес на работното място след отпуска?

- След отпуска не, преди отпуска има. Да си свършим задачките.

- Златинова: Разбира се, да.

БНТ: Как се преборвате с него?

- С повече движение, повече разходки, масажи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди социалисти се събраха на Бузлуджа на националния събор
Хиляди социалисти се събраха на Бузлуджа на националния събор
Международният панаир на занаятите и изкуствата започва във Варна
Международният панаир на занаятите и изкуствата започва във Варна