НОВИНИ

Как да се топлим ефективно и евтино?

Все повече семейства избират да топлят домовете си на ток през най-студените зимни месеци. Неправилното използване на климатиците и другите електрически уреди обаче може да доведе до драстично покачване на сметките ни за ток, категорични са експертите. Как да се топлим евтино и ефективно, провериха кореспондентите ни във Велико Търново.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
13:15, 26.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Масово хората признават, че в последните години предпочитат да топлят домовете си с климатици, защото цената за твърдо гориво за един отоплителен сезон и излиза равна със сметките за ток.

Светла – жител на Велико Търново: Комфортно е с ток, но и дървата, въглищата вече са много скъпи!
Един кубик дърва е 80 лева, по-добре ги дай за ток и да ти е чиста работата!

Енергийните експерти обаче са категорични, че за да топлим евтино и ефективно жилището си, е важно в най-студените месеци да не изключваме климатиците си.

Валентин Чинов – енергиен експерт: По-добре е през нощта да се оставят на по-ниски температура, поддържаща, отколкото да се изключват изцяло. Един градус намаляване на температурата, която искаме до постигнем, намалява месечната ни сметка с около 5 процента!

Според Валентин Чинов един от ефективните и евтини начини да осигурим топло в дома си е инсталацията за отопление на природен газ.

Валентин Чинов – енергиен експерт: Ако вземем примерно един апартамент от 80 квадрата, отоплението варира може би от около 150 до 200 лева. Трябва да имаме предвид, че когато се отопляваме на природен газ, имаме вариант за топла вода в къщата. Инвестицията определено не е евтина, но има много добра възвращаемост!

В последните години, друг ефективен начин за отопление са и системите за локално парно на екопилети, казват още експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания търси най-четените български книги сред учениците в Пловдив
Кампания търси най-четените български книги сред учениците в Пловдив
Разпити и проверки на адреси в София и страната, свързани с „Полимери“ АД
Разпити и проверки на адреси в София и страната, свързани с „Полимери“ АД