Как да се върнат ромските деца в училище - това беше един от основните въпроси на конференция в столицата, организирана от Световната ромска организация. Сред предложенията - да не се отделят ромските деца в отделни училища и да се прилагат глобите за ранни бракове.

В община Сливо поле, Русенско, съвсем скоро са омъжени две непълнолетни момичета и на родителите им не е наложена глоба. В село Малко Враново откриваме едно от момичетата, заменило училището с ранна женитба.

Ивелина Златева казва, че няма мерак да посещава училище. На въпроса как ще работи без диплома отговаря, че не иска да работи.

Майката разказва, че през септември са я спрели - на 14 години, защото не иска да ходи. Бащата допълва, че не са били глобени заради това.

В крайна сметка Ивелина избягала от мъжа си и сега нито учи, нито гледа семейство. Историята й на конференцията днес разказа медиаторът Айдън Ахмедов. Той се обърнал и към полицията, защо не са глобени родителите.

Айдън Ахмедов, специалист по интеграция, община Сливо поле: Отговорът беше направо смешен - " То при вас е традиция ". И аз му отговорих така: " Ама аз по традиция обичам да крада, обичам да лъжа, това какво правим сега".

Ахмедов допълни, че преписки се подавали в прокуратурата, но решения на съда нямало. Механизмът за включване на ромските деца в училище не работи добре, обобщиха днес на конференцията. Доказателството, според тях, всяка година отпадат по 15 хиляди деца- част от тях стават майки, други са в чужбина. И още - училищата, където има само ромски деца- да се закрият.

Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация: Не може само един етнос, 100% цигански училища. Там се говори само на цигански език.

Другата гледна точка.

Христо Христов, зам.- кмет на община Слатина: Когато в един клас дойдат повече от десет ромчета, българските родители започват да изместват детето си в друг клас или друго училище.

Днес беше поставен и въпросът- как да спре практиката, срещу заплащане, родители да заверяват нотариални декларации и да пускат децата си сами в чужбина. А там те или просят, или проституират.