НОВИНИ

Как да се възползваме от данъчните облекчения пред НАП тази година?

При електронното плащане през сайта на НАП няма да има начислени такси, заяви говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров. В други случаи на електронно разплащане чрез електронно банкиране е възможно обаче да има. За да се възползваме от данъчни облекчения като ранно заплащане, първо трябва да се уверим, че нямаме неизплатени задължения, допълни той.

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 15.01.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Тази година промяната е значителна, заяви Росен Бъчваров. Според него проблемът преди е бил в случаите, когато гражданите плащат в последния възможен момент, а парите пътуват определено време. Заради това забавяне се е начислявала лихва.

Има два начина за заплащане в момента - чрез т.нар. вирутален ПОС терминал и чрез ПОС терминали на гишетата в НАП. Така трансферът на средства ще отнема малко време, като няма да има начислени банкови такси и лихви. НАП признава часът и денят на нареждане на плащането при плащане чрез интернет банкиране, успокои Росен Бъчваров.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Интернет банкиранията на различните банки са различни. Възможно е да има такса, но ако използвате сайта или офис на НАП, тогава, независимо от банката ви, ще платите без такса.

5% отстъпка за ранно деклариране и плащане до края на януари, както и други данъчни облекчения, са възможни, ако няма неплатен стар дълг, припомни Бъчваров. Преди да се подаде данъчна декларация, с която гражданите имат намерение да се възползват от отстъпка, е добре първо да проверят имат ли забравено задължение чрез персоналния си идентификационен код, който се издава безплатно в офисите на НАП.

Тази година юридическите лица ще предават данъчна декларация само по електронен път, а т.нар. „нулеви декларации“ няма нужда да се подават.

Росен Бъчваров заяви, че се забелязва процес на „изсветляване“ на приходите. Значително расте доброволното спазване на закона, допълни Бъчваров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Стойчев: Целта ни е плуване във водите на Антарктида
Петър Стойчев: Целта ни е плуване във водите на Антарктида
Покривът тече след саниране - защо?
Покривът тече след саниране - защо?