НОВИНИ

Как да се заплаща нощният труд - работодатели и синдикати в спор по темата

Нощният труд е вреден и трябва да бъде ограничен. Около това се обединиха синдикати, работодатели и правителството. Какво искат синдикатите, колко трябва да струва нощният труд като доплащане и какви мерки могат да се предприемат - гости в Сутрешния блок по темата Теодор Дечев от АИКБ и Любка Георгиева от КТ "Подкрепа". Целия разговор в студиото гледайте във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 01.11.2018
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

От 2011 година досега има поне 38 отраслови колективни трудови договора в реалната икономика, в които са договорени "съвършено други числа", а не 25 стотинки за нощен труд, обясни в ефира на БНТ Теодор Дечев. Той обясни, че в определени отрасли сумите възлизат на повече от 1 лев и 70 стотинки.

Това, което КТ "Подкрепа" иска е да бъде въведен един минимален размер на нощния труд, подчерта Любка Георгиева. Този минимален размер, който ние предлагаме в момента е 0,5 от минималната работна заплата, обясни Георгиева.

Тоест ние искаме да бъде изграден един механизъм, който автоматично да повишава размера на нощния труд и тогава, когато работодателят е решил, че би могъл и позволяват неговите финансови средства, нека да договарят и по-високи размери. Към момента това прави точно 1 лев и 75 стотинки на отработен нощен час.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли сделка за Брекзит до края на ноември?
Ще има ли сделка за Брекзит до края на ноември?
Очаква се съдът да гледа мярката за неотклонение на Викторио Александров
Очаква се съдът да гледа мярката за неотклонение на Викторио Александров