НОВИНИ

Вирусът WannaCry е атакувал поне 164 машини в България

Над 200 000 компютъра в 150 страни са поразени от вируса WannaCry от петък насам. Компании и институции по целия свят продължават да се възстановяват след кибератаката, която според Европол изглежда поне засега е овладяна. Според специалисти обаче това съвсем не е краят на атаките с този криптовирус или негови производни. За последните три дни у нас са засегнати поне 164 машини - компютри, банкомати и други електроники.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
18:32, 15.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:51 мин.
По света

Три дни след началото на киберепидемията в ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака с WannaCry в България. Според експерти, обаче, вирусът е ударил много повече български машини, чиито потребители не са информирали институция. Компютърният вирусолог от БАН д-р Веселин Бoнчев съобщи за БНТ, че тези машини са поне 164. Данните са извлечени от блога на 22-годишен британски киберспециалист, който по случайност успя да ограничи разпространяването на WannaCry.

д-р Веселин Бончев - Национална лаборатория по компютърна вирусология към БАН: Едно от първите неща, които този вирус прави, когато зарази компютъра ви, е да се опита да направи достъп до един сайт с много дълго и непроизносимо име. Ако достъпът е успешен, той не прави нищо, не се разпространява по-нататък, не ви шифрова компютъра, просто нищо не прави. Ако е успешен, тогава вече се разпространява и ви шифрова компютъра. Това момче в Англия е регистрирало този сайт, следи IP-то на всяка машина или всяка система, която се свързва с него, очевидно тя е заразена с този вирус, и си прави съответно графики, статистики и т.н. Това му е работата.

A тези данни показват, че във всеки от последните три дни са били заразявани най-малко 111 IP адреса. Не е възможно да се каже дали всички те са различни или общо са 164. Тези компютри най-вероятно не са с криптирани файлове, тъй като би трябвало да се е деактивирал самоизключващият се механизъм на WannaCry. Но вирусът почти сигурно е ударил и други машини, които британският блогър не може да проследи. Това не е единственото доказателство, че WannaCry е в България.

"По света и у нас" днес се свърза с няколко компании, които продават биткойн. Една от тях ни каза, че десет процента от заявките през последните няколко дни, предполагат, че са за изплащане на искания от хакерите откуп.

д-р Веселин Бончев - Национална лаборатория по компютърна вирусология към БАН: Настоятелно съветвам всички - в никакъв случай не плащайте откупа. Гарантирам ви, че няма да получите разшифроваща програма.

Според световните агенции до момента хакерите са получили малко над 50 хиляди долара, т.е. по-малко от 200 човека са платили откупа.

д-р Веселин Бончев - Национална лаборатория по компютърна вирусология към БАН: Нито една стотинка от него не е взета от автора на вируса. Предполагам, че авторът се е уплашил и няма изобщо да се опита да си вземе парите. Така че ако платите парите, те просто отиват... завинаги са загубени.


;

За да не ви се налага изобщо да мислите за откуп, трябва да се защитите от WannaCry. Потребителите на Линукс не са заплашени. Но ако използвате Уиндоус, инсталирайте последните обновявания на операционната си система заедно с антивирусна програма. И внимавайте при работа с файлове в Интернет. WannaCry изглежда овладян, но според специалистите следващите подобни вируси ще създадат по-голям глобален хаос.

Албена Спасова - председател на Международна академия за обучение по киберразследвания: Потребителите, които редовно си обновяват техните операционни системи - те няма да станат жертви на този вид атака. Тези, които не са си обновили операционните системи, трябва незабавно да го направят, защото могат да бъдат потенциални жертви на това заразяване. Това, което трябва да правим и да знаем - в момент, в който ние използваме едно устройство, много редовно да си съхраняваме информацията и на външен носител. Дали това ще бъде в облачно пространство или на твърд диск. И ако станем жертва на криптовирус, дали ще е този тип или друг, ние да не плащаме този откуп.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Япония разработват летяща кола
В Япония разработват летяща кола
„Русезнание“ е сред любимите предмети на децата
„Русезнание“ е сред любимите предмети на децата