Броени дни преди настъпването на Новата година ви предлагаме една нестандартна идея как да украсите дома си в празничната нощ, използвайки цветя. За новите течения в Икебана разказва Оксана Щик – рускиня, която от година живее във Варна, а преди това е научила тънкостите на това изкуство в родината му – Япония.

Варна

Да вдъхнеш живот на цветята - това означава в превод от японски думата Икебана. И точно на това се учиха в продължение на няколко часа участниците в работилницата за новогодишни декорации, която младежка фондация “Аморфа” организира в празничните дни.

Оксана Щик, преподавател по икебана: “За мен цветята и работата с тях са вид терапия. Когато ги гледам, когато ги докосвам, те ме лекуват. Повечето неща, които трябва да спазваме идват от идеята за баланс и хармония.”

В момента основните школи в Икебана са три – Икенобо, Охара и Согецу. В Икенобо следват класически модели, докато при Охара и Согецу водеща е свободата, абстрактността и индивидуалния подход. Изработването на Икебана пресъздава философската и религиозна система, която японците следват. Основни фигури там са триъгълникът и кръгът.

Оксана Щик, преподавател по икебана: “За Нова година в Япония имат традиция да правят венци от върбови клонки, които показват връзката между новата и старата година. Хармонията в природата. Триъгълникът пък символизира връзката между небето, земята и човека.”

Участниците в работилницата избраха сами растенията, с които да работят и макар да преминаха един и същ кратък обучителен курс, композициите им бяха много различни.

Леда Цанева - участничка в работилницата за новогодишна украса: “Аз като цяло съм виждала някои композиции на снимки и е много интересно това да видя наживо и аз да мога да пробвам. А и самата комбинация между лалетата и орхидеите, те са много нежни.”

Само няколко часа бяха достатъчни, за да запалят участниците в работилницата по японското изкуство и да ги накарат да преосмислят вижданията си за дизайн и празнична декорация. Всички споделиха, че красивите композиции, създадени в стила на Икебана Согецу ще заемат почетно място в домовете им.