НОВИНИ

Как да влезем във форма след дългите празници?

Първото нещо, което трябва да оставим, е свръхколичеството мазнини, захари и алкохола. Препоръчва се пълнозърнеста закуска, сусамено или ленено семе, с кисело мляко или ябълка, портокалов сок. Това препоръча в "Денят започва" проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика,

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 03.01.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
Проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика: При натоварен работен ден освен плодове и зеленчуци препоръчвам риба, омега 3 мастни киселини, белтък, богат на магнезий и селен, макро и микронутриенти, които активизират обменните процеси и имунната защита, например извара, кисело мляко, постна мусака с много зеленчуци. Добре е вечерята да бъде ранна, за да има поне 12 часа време, в което храносмилателната система да се възстанови.

Не е препоръчително да гладуваме и да бъдем на изтощителни диети, каза още проф. Байкова.

Проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика: Добре е да направим нискокалорийно меню и отговарящо на сезона с пълноценен белтък. За обяд подходящо е грах, боб,ориз, киноа в един прием гарнирани с много зеленчуци и плодове, които са активизатори на ензимните процеси. Чесън и лук също са препоръчителни. Задължителни са цитрусите, които съдържат витамин С. Поне две кивита на ден.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Бистришките баби пазят традициите?
Как "Бистришките баби" пазят традициите?
Непотвърдено: Издирваната 44-годишна жена Кети Николова е открита мъртва
Непотвърдено: Издирваната 44-годишна жена Кети Николова е открита мъртва