Актуалната тема със сигурността по стадионите в Европа и диалогът между феновете, полицията и футболните клубове беше обсъдена на Петата среща на европейската мрежата на Supporters Direct в английския град Уотфорд. От името на България участваха представители на „Дунав“ Русе и „Етър“ Велико Търново.

Координаторът за връзка с привърженици е дейност, регламентирана от Конвенцията на Съвета на Европа за интегриран подход за безопасност, сигурност и обслужване на футболни мачове и други спортни събития.

Докато в България на места тя се извършва по-скоро на доброволни начала към футболните клубове, в Германия всеки отбор си има цял отдел със служители, отговарящи за феновете, които се усъвършенстват със специални курсове, а в Швейцария от това зависи професионалния лиценз на футболните клубове. В Холандия пък от близо 15 години тези хора работят по специална програма с т.нар. проблемни привърженици.

Стевен Бургер, координатор за връзка с привържениците във „Фейенорд“ Ротердам: Поддържаме постоянно контакт с тях, за да разберат, че клубът не ги е изоставил и иска до им помогне. Срещаме ги със служители и дори футболисти от първия ни отбор, за да осъзнаят, че клубът е много повече от онези 90 минути в неделя. Така и те като привърженици да са по-отговорни с това, което правят, пеят или скандират по време на мач.

На срещата в Уотфорд беше обсъдено и изработването на нов наръчник, който да подпомага диалога с привържениците и останалите страни, отговорни за осигуряването на безопасността и сигурността на стадионите.

Цветомир Бояджиев, координатор за връзка с привържениците в „Етър“ Велико Търново: Очаквам там да има доста по-конкретни насоки за справяне в определени ситуации - какво трябва да се направи, към кого трябва да се обърнеш, на кого да се обадиш първо, с кого трябва да се свържеш или трябва ли да се намесваш.

На стадиона на английския „Уотфорд“, чиято централна трибуна е кръстена на бившия клубен президент – сър Елтън Джон, съществува и сензорна стая. В нея в деня на мача идват семейства с деца с аутизъм. Тя е изолирана така, че отвън хората виждат само рисунката на жълто-черните знамена на „Уотфорд“. Отвътре обаче децата могат да виждат публиката и да свикват с присъствието на повече хора и техните емоции.