Храните, полетите и футбола - това са най-общо трите сфери, които дипломатическия срив заплашва да засегне най-много. Катар е малка държава с население от 2 милиона и 700 хиляди души, но е една от най-богатите в света.

Вижте още какви последици може да има кризата в Близкия изток.

Какво стои в основата на разрива между страните от Персийския залив?

Какво стои в основата на разрива между страните от Персийския залив?

Саудитска Арабия предаде на Катар документ с условия за нормализация на отношенията. Разривът между страните от Персийския залив се задълбочи, след ка...

Стана популярна заради авиокомпанията си "Катар Еруъейз" и заради телевизията си "Ал Джазира", която е частна и може да критикува всичко и всички освен емира на Катар.

Държавата се прочу и покрай спорта. През 2022 г. Катар трябва да бъде домакин на Световното първенство по футбол. Освен това катарец е собственик на парижкия футболен клуб "Пари Сен Жермен", а катарските авиолинии са най-големия спонсор на испанския футболен клуб Барселона.

След изолацията на Катар тази седмица безспорно световното по футбол е изложено на риск. Още в понеделник ФИФА обяви, че поддържа редовни контакти с организационния комитет на Катар за първенството, без да коментира дипломатическата ситуация. Световното по футбол през 2022 г. всъщност е черешката на тортата на една внимателно подготвена ПР стратегия, която трябваше да изстреля Катар като влиятелен играч на международната сцена чрез спорта.

Освен това Катар притежава суверенен фонд от около 300 милиарда долара - пари за инвестиции в различни печеливши проекти.

Явор Сидеров - анализатор: Едно е да купиш ПСЖ - голям парижки клуб с голям парижки стадион, друго е да купиш малък отбор, който няма никакво ПР значение. Едно е да сложиш знака си на фланелките на Барселона, друго е на третодивизионен испански отбор. Очевидно тук се цели реклама на самата държава Катар, очевидно има сериозен маркетингов елемент в цялата работа.
"Пари от катарския суверенен фонд има почти навсякъде из Западна Европа и Съединените щати. Катарци са собственици на знакови сгради в Париж и в други европейски градове. Т.е. този гигантски суверенен фонд, който катарците инвестират, както намерят за добре, очевидно е достатъчно влиятелен, за да прокарва катарските интереси, да купува купува мълчанието и съгласието на редица страни по света за политики, които иначе не биха били толкова лесно приети."

С две думи Катар е приятел на всички. Изграждането на бляскавия му имидж не му пречи да играе и по-сенчеста роля - да подкрепя ислямистки групировки и да финансира терористи, както твърдят анализатори.

Най-красноречив за двойствената му роля е примера с Йемен. Там Катар финансираше местните шиитски бунтовници - хутите, като в същото време беше част от арабската антитерористична коалиция, която се бори срещу тях. Сега след изолацията на емирството, на второ място най-засегнати ще бъдат полетите.

Големи арабски компании спряха полетите си до Доха още във вторник сутринта. Катар отговори с бойкот на полетите до Саудитска арабия, но най-губещ безспорно е националния му превозвач. Що се отнася до плановете на българите за пътувания в Залива - не се очаква затварянето на тези въздушни коридори да създаде големи проблеми на туристите. И все пак, ако сте решили да летите до Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства, не е нужно да минавате през катарската столица Доха - има алтернативни маршрути.

Пролетина Златанова-Бедир - управител на туроператор: Няма да се отрази на плановете за туристически почивки или тези, които пътуват по бизнес. Примерно за Обединените арабски емирства от България, от София, има директни полети до Дубай. Дори това са две авиокомпании. За Катар - София - Доха продължават да се движат самолетите. В момента няма абсолютно никакви проблеми за българските туристи да пътуват в държавите от този регион или други по-далечни държави.

Вносът и износът на храни също се очаква да бъде засегнат от дипломатическата криза. 40 % от храните на Катар влизат през единствената му сухопътна граница със Саудитска Арабия, която скъса отношенията си със своя съсед. Така Катар ще стане зависим от вноса по море, което автоматично ще предизвика инфлация и ще удари обикновените катарци.

Възможно е като следствие да възникне и вътрешнополитическа криза и да бъде потърсена сметка на управляващата династия.

Застрашени са и големите строителни проекти, които започнаха заради предстоящото световното по футбол - ново пристанище, медицинска зона, метро и 8 стадиона. Основните материали за тях като бетон и стомана също идват от Саудитска арабия.

В заключение можем да кажем, че Катар се опита да надскочи регионалната си роля в Близкия изток и да стане световен играч в конкуренция с мащабните Саудитска арабия и Египет. Проправяше си пътя като се съюзяваше с всички, включително играчи от враждуващи лагери. В резултат сега, след дипломатически срив, Катар наистина рискува да претърпи сериозна икономическа криза.