НОВИНИ

Случаят "Сергей Скрипал"

Британската правителствена комисия за извънредни ситуации "Кобра" се събра на заседание по случая с двойния руски агент Сергей Скрипал. Според разкрития на вестник "Таймс", Скрипал е предавал изключително ценни сведения на британското разузнаване. Плащали са му по 5 000 долара на среща, твърди изданието. Шпионинът и дъщеря му все още са в критично състояние в британска болница, след като бяха отровени с нервнопаралитично вещество миналата неделя.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:05, 10.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Докато в Лондон за втори път тази седмица заседава извънредната комисия "Кобра", градчето Солсбъри, където Сергей Скрипал живееше и на 4 март беше намерен отровен, преживява необичайни моменти. Специалисти в костюми за химическа защита изследват гробовете на съпругата и сина му в местното гробище. Слухове за ексхумация бяха отречени. Около 200 военни, сред които експерти, са пратери в помощ на разследването. Полицията е отцепила къщата на Скрипал, кола и две заведения. Следствието е обвито в тайнственост, а пресата се рови в миналото.

Бившият полковник от Главното разузнавателно управление - руското военно разузнаване, е бил ценен шпионин на британското МИ-6 с кодово име Бързия, пише вестник "Таймс". Сергей Скрипал бил вербуван в Испания, където бил в командировка, а после често ходел на лечение.

Общо 10 години - и след напускането на службите, Скрипал предавал ценна информация, включително целия телефонен указател на ГРУ. В дом край Малага ставали дълги срещи, за които му давали по 5-6 хиляди долара. Веднъж поискал 10 000 и ги получил веднага. През 2004 г. шпионинът е арестуван в Русия и осъден на 13 години затвор за държавна измяна. По-късно е предаден на САЩ при обмен на шпиони и отива във Великобритания, където известно време консултира службите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ниско напрежение изгаря уреди в пернишките села Драгичево и Ярджиловци
Ниско напрежение изгаря уреди в пернишките села Драгичево и Ярджиловци
Надзиратели от цялата страна отново излязоха на протест
Надзиратели от цялата страна отново излязоха на протест