Русе е първият град в страната, в който започват да се правят балове. Преди Освобождението те са благотворителни, след това модата задават руските офицери, останали да обучават българската армия. А в началото на миналия век се поставя традицията на новогодишните балове - пищни тържества, на които се представят дебютантките.

Пищна украса, светлини, елегантни тоалети - новогодишен бал във военния клуб в Русе, съвсем по европейски. Той се ръководи от коменданта на града, а всички са с маски, които трябва да бъдат свалени точно в полунощ.

Светско събитие, на което не всички са поканени, даже и да са достатъчно заможни. Подготовката за него започва месеци по-рано, а дамите ревниво пазят в тайна тоалетите, с които ще излязат на паркета.

Десислава Тихолова - етнограф: Изключително много се внимава кой по какъв начин се появява, платовете, моделите - готовите, се изписват от Европа, от Виена, от Париж, от Лондон, защото това е една демонстрация на положение в обществото.

Новогодишният бал е особено важен за дебютантките и техните семейства.

Десислава Тихолова - етнограф: На тези балове се представят за първи пред обществото младите дами, които трябва да излязат на брачния пазар и които са приключили своето образование.

С идването на 9 септември баловете се забраняват. В последните години в Русе имаше опит да бъдат възстановени, но това така и не се получи.

Десислава Тихолова - етнограф: Когато човек отива на бал в много далечното минало, той знае какво се прави на този бал - той знае къде да застане, как се танцува, как се ухажва дама, докато времето на социализма изтри тази култура и ние сега може да искаме да възстановим баловете, но това е процес, не е акт.

Новогодишните балове днес са заменени от тържеството на площада - то отново се ръководи от кмета, има фойерверки, шампанско, но без онази тържественост и първия трепет на дебютантките.