Пътищата понякога ни отвеждат на най-неочаквани места, а понякога дори и тези далеч от родината се превръщат в наш дом. Вижте историята на една японка, която е избрала да живее и да развива бизнес в Хавана.

Саури Йошида е една от малкото японски граждани, избрали да емигрират в Куба. В столицата Хавана тя е развила малък бизнес с традиционна японска храна, която е много популярна сред кубинците.

Преди шест години 48-годишната бивша журналистка взема решение да отгледа именно в Куба своята дъщеря и паралелно да се занимава с храна. Имало един единствен проблем - как да готви.

Саури Йошида: Не обичам на готвя, но тук в Куба няма друга възможност да се прави бизнес. И се научих за готвя. Така започнах.

В началото започнала със сладки и солени палачинки, но скоро недостигът на яйца и брашно на острова направили приготвянето им практически невъзможно.

Интересът на кубинците към азиатската кухня накарал Йошида да се замисли дали да не промени обстановката и да предлага истинска японска храна. И го направила.

Семейството и приятелите ѝ много помагат за доставките на нужните продукти, които не се продават в Куба.

Йошида посетила за първи път острова през 2003 г., когато срещнала бащата на своята дъщеря. Днес двамата са разделени, но любовта на тази японка към Куба е до живот.

Саури Йошида: Дойдох за първи път в Куба през 2003 г. като турист. 16 години по-късно ситуацията е още по-тежка. Но въпреки бедността си, кубинците споделят едни с други, помагат си, винаги са щастливи. Те са сърдечни хора.

Междувременно популярността ѝ като кулинар непрекъснато расте и през следващите месеци тя ще отвори ресторант с името "Токио-Хавана".