НОВИНИ

Как гласуваха американците

И така какви са точните числа, зад които стои победата на Тръмп и поражението на Клинтън, и как се разпределя вота на американците? Цветелина Йорданова с резултатите.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:15, 09.11.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Как спечели Тръмп?

Опроверга прогнозите от последните дни за спад на подкрепата към него и спечели повече гласове в колегията, която определя президента.

Електорална колегия

За да бъде обявен за победител, единият претендент трябва да си осигури 270 гласа от различните щати. Тръмп получи далеч повече от необходимото - 289 гласа, а Клинтън - само 218.

Народният вот

В народния вот при обработени 92 % от гласовете, двамата са почти изравнени - Клинтън има лека преднина - 47,6% при 47,5% за Тръмп.

Разпределението на гласовете по щати

При неясни резултати само от три щата - ясно очертава доминацията на Тръмп навсякъде с изключение на щатите по източното и западното крайбрежие. В хода на нощта ту единият, ту другият кандидат вземаха преднина, докато настъпи повратната точка - три ключови колебаещи се щата бяха спечелени от Тръмп и той се превърна във фаворит.

Това са Флорида с 29 щата в колегията, Северна Каролина - най- дълбоко разделеният щат в страната и Охайо - щатът, за който казват - който спечели Охайо, взема Белия дом - така е било винаги в американската история с едно - единствено изключение.

Кои гласуваха за Тръмп?

Белите мъже на възраст над 45 години, докато Хилари са подкрепили повече млади избиратели и жени. Но все пак, разликата в подкрепата при жените за Хилари е далеч по-малка от очакваното. Тръмп печели сред хората без висше образование и живеещите извън големите градове. Клинтън - в мегаполисите, но с изключително малка преднина. Доминацията й е категорична само по отношение на представителите на малцинствата.

Конгреса

След като стъпи в длъжност, новият президент ще има комфорта да управлява заедно с конгрес, доминиран от републиканците. След частичните избори за конгресмени, неговата партия запазва мнозинството си в камарата на представителите, както и в Сената.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК ще обяви резултатите от референдума в срок
ЦИК ще обяви резултатите от референдума в срок
Три златни отличия да български фолклорен ансамбъл в Мексико
Три златни отличия да български фолклорен ансамбъл в Мексико