НОВИНИ

Как гласуваха основните претенденти за Елисейския дворец?

За първи на тези избори с шансове за втори тур не са представителите на традиционните десница и левица, а четирима кандидати. Независимият центрист Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен водят групата, следвани от консерватора Франсоа Фийон и крайнолевия Жан-Люк Меланшон, и нареждащият се пети в сондажите социалист Беноа Амон.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:00, 23.04.2017
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Фаворитът в сондажите Еманюел Макрон отиде до урните в Туке, на нормандския бряг със съпругата си Брижит, някога негова учителка в гимназията. Семейството има там ваканционна къща. Независимият кандидат и основател на движението "Напред" е бивш банкер и бивш министър на икономиката при социалистите на Оланд. След вота го приветстваха ентусиазирани привърженици.

Еманюел Макрон - кандидат-президент: Дълбоко в душата си съм спокоен, решителен, с пълно съзнание какво става, готов за действие. Преди всичко днес е важно всеки да гласува.

Полицията задържа активистки на украинското протестно движение Фемен, появили се топлес пред секцията, избрана от кандидатката на крайната десница. Отбор Льо Пен гласеше надпис на гърдите на демонстрантките, които носеха маски на семейство Льо Пен, Владимир Путин, Башар ал Асад и Доналд Тръмп.

Самата Марин льо Пен, бивш адвокат и настоящ евродепутат, гласува без инциденти в бившия миньорски град Енен-Бомон, Северна Франция, настояща крепост на нейния Национален фронт.

Семейство Фийон гласува поотделно. Съпругата Пенелоп упражни правото си рано в западния департамент Сарт. Тя се оказа в центъра на скандал около получени възнаграждения като парламентарен сътрудник на съпруга си. Кандидатът на дясната партия "Републиканците", бивш премиер и ревностен тачерист, Франсоа Фийон пусна бюлетина малко преди обяд в кметството на Париж.

Въпреки малките шансове в сондажите, социалистическият кандидат Беноа Амон изрази ведро настроение след като гласува в Трап, югозападно от Париж. През 2012-та той влезе в парламента от този избирателен район.

От плът и кръв, а не като холограма, каквато използва на митинг в кампанията си, гласува Жан-Люк Меланшон от радикалната левица. Бившият социалист, привърженик на Фидел Кастро и Юго Чавес и настоящ евродепутат, сега е кандидат на движението "Непокорна Франция". Днес търпеливо изчака опашката пред урните в 10-ти район на Париж.

Действащият държавен глава Франсоа Оланд упражни правото си в Тюл - негова политическа крепост в централна Франция.

Франсоа Оланд - президент на Франция: Най-доброто послание, което могат да отправят французите е да покажат, че демокрацията е по-силна от всичко.

Медиите проследиха и вота на предшественика на Оланд в Елисейския дворец. Никола Саркози и съпругата му Карла Бруни пуснаха бюлетини в 16-ти район на Париж. Бившият премиер Манюел Валс, който напусна властта за да се включи в надпреварата, но не получи номинацията на Социалистическата партия, гласува в град Еври, в района на Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган: Наричат ме диктатор, защото надигам глас срещу тирани
Ердоган: "Наричат ме диктатор, защото надигам глас срещу тирани"
Голямото българско хоро в центъра на Брюксел
Голямото българско хоро в центъра на Брюксел