Унгарски опопозиционни партии - националистическата "Йоббик", както и левите партии "Диалог" и "Демократична коалиция", призоваха правителството да арестува и екстрадира бившия македонски премиер Никола Груевски, който се укрива в Унгария. Будапеща вече обяви, че Македония е важен съюзник и Унгария смята, че разглеждането на молбата за убежище на Груевски е "единствено правен въпрос". Засилват се спекулациите как Никола Груевски е стигнал до Будапеща и дали е използвал български паспорт.

Унгарските власти не коментират, но според унгарския ляв опозиционен вестник "Непшава" Груевски няма как да е напуснал Македония без организирана подкрепа на Будапеща. Било му е оказано специално съдействие да подаде документите си за политическо убежище в централата на имиграционната агенция в Будапеща.

Правителствени източници на вестника допускат, че бившият премиер е имал български паспорт, защото такива имат много македонски политици. Тази версията се струва възможна и на журналиста и експерт по Македония Любчо Нешков.

Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС: Никола Груевскки не е първият висш държавен служител - ако това се потвърди, разбира се, който бяга с български паспорт. Миналата година избягаха двама може би най-важните ръководители в македонските спецслужби с български паспорти. Те бяха арестувани в Солун. Тогава се задава въпрос тази мрежа за паспорти с кого е общувала.

Българските министерства на правосъдието и на вътрешните работи обявиха, че Груевски не е български гражданин и няма български паспорт.

Пред Сутрешния блок на БНТ Нешков заяви, че Груевски е избягал през Сърбия с помощта на организаторите на нахлуването в македонския парламент на 27 април 2017 г.

Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС: Това са същите хора, които са го завели в центъра на Белград и той е обядвал в събота на обед в един от най-известните хотели в Белград, който е под специален режим.

Според Дойче веле, няма как Груевски да е минал през Сърбия без съдействието на сръбските власти, още повече че близостта му със сръбския президент Александър Вучич отдавна е известна. Така, както е известна и близостта му с Виктор Орбан.

При последната им среща в Охрид през есента на 2017 г. Орбан е обещал на Груевски подслон в Унгария, ако в Македония го заплашва затвор.

Любчо Нешков: Груевски може да е избягал в Унгария с български паспорт

Любчо Нешков: Груевски може да е избягал в Унгария с български паспорт

Възможно е Никола Груевски да е използвал български паспорт при бягството си в Унгария. Това коментира в сутрешния блок на БНТ журналистът Любчо Нешко...