Няколко държави преживяват туристически бум, благодарение на снимките на сериала „Игра на тронове“, осъществени там.

Възможно ли е няколко кадъра от филм да превърнат малък хърватски замък популярен колкото Версай? Да, ако филмът е „Игра на тронове“, а крепостта - дом на главната героиня Денерис. Подобно чудо се случва не само в Хърватска, но и в Малта, Северна Ирландия и Исландия.

Навсякъде, където се появяват екипите на сериала, те предизвикват туристическа мания, а печалбите в малките градчета скачат почти с 600 процента. Страстта на зрителите е увеличила посещаемостта им средно със 120 процента.

CNN препоръча на туристите да избягват 12 дестинации с голям туристически поток

CNN препоръча на туристите да избягват 12 дестинации с голям туристически поток

Списъкът е съставен въз основа на това, че през последните 12 месеца отделни популярни туристически дестинации са настояли да се намали броят на турис...

Най-облагодетелствана е Северна Ирландия. Там запалените фенове са очаквани с отворени обятия от местните хора, които са подготвили албуми със снимки на всички места, появили се в „Игра на тронове“. Според вестник „Таймс", продукцията е изхарчила 140 милиона евро и е създала 900 работни места в Ирландия.

В Хърватска и Дубровник също се възползват от масовото нашествие на почитатели. Те вече организират три часови турове, при които разказват историята на средновековните фамилии. Цената е около 57 евро на човек.

Такива чудеса се случват рядко. За да се развива туризмът, е необходимо повече постоянство, а ръст от 7-10 процента се смята за изключителен.