Областните управители да отговарят изцяло за ремонтите на републиканските пътища. Това предлага областният управител на Софийска област Илиан Тодоров. Тодоров, който е бивш депутат от Атака, е разговарят по темата с лидера на парламентарната група на Обединените патриоти Волен Сидеров. Той ще постави предложението за обсъждане на коалиционен съвет.

София

Областният управител на Софийска област се надява ГЕРБ и патриотите да одобрят идеите за промени в Закона за пътищата. Така според него ще е ясно кой носи вината в случаи на катастрофи като тази край Своге.

Илиан Тодоров - областен управител на Софийска област: Областните управители, заедно с областните администрации да се грижат изцяло за ремонтите на пътищата и да поемат цялата отговорност за това. И когато не дай Боже се случи подобно нещо, да е ясно кой е отговорен за това и кой не си е свършил работата. А най-голямата цел е да има превенция. Защото в момента няма превенция.

Илиан Тодоров посочи, че през октомври миналата година е изпратил писмо до шефа на АПИ, директора на Областното пътно управление и до Министерския съвет, в което са отбелязани пътищата в областта, които имат нужда от спешни ремонти и може да се стигне до катастрофи. В списъка са и пътища в община Своге.

Илиян Тодоров - областен управител на Софийска област: Може ли 10 месеца да не получиш отговор за това предприети ли са някакви действия за ремонт на пътища, които са в критично състояние.

Илиан Тодоров каза също, че подготвят предложение до премиера, в което ще настояват за по-големи правомощия на областните управители, включително и да управляват бюджета на областните пътни управления.

От Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха на областния управител. От там заявяват, че в началото на септември Илиян Тодоров ще получи от областното пътно управление обстоен доклад за състоянието на републиканските пътища на територията на Софийска област.

От АПИ пишат още, че до сега в областното пътно управление са получени седем писма от Областната администрация и на тях е отговорено. От началото на годината до сега са осигурени 52 милиона лева за текущо, превантивно и зимно поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областта.