Много морски видове са изгубили своите местообитания. Популациите намаляват, но какво може да се направи, за да се спаси крехката екосистема, преди процесите да са станали необратими.

Как се справят с проблема в Италия разказва Ива Стойкова.

По осемкилометрова ивица северозападно от Бриндизи дават пример как можем да се изправим срещу замърсяването. Силният туристически сезон още не е започнал, но първите гмуркачи вече са тук. Те помагат за почистването на морското дъно от боклуци. Тази част от адриатическото крайбрежие, намираща се в близост до италианския град Каровиньо, е защитена зона, където има строги правила за туризъм и риболов.

Преди да се вземат мерки, тук се е практикувал риболов с динамит, имало е контрабанда с цигари и трафик на нелегални мигранти. През 2001 г. риболовът е забранен за пет години, за да може да се възстанови балансът на морските видове. Днес само местните имат право да отидат за риба, при това само веднъж седмично и използвайки мрежи, които не могат да уловят малки риби. Риболовците обаче не са недоволни.

Рибар: Когато хванем голяма риба, можем да я продадем не за 5 евро, а за 25 евро.

За защитената зона се грижи обединение от местни представители и неправителствената организация WWF. Те наблюдават и риболова, за да са сигурни, че усилията в защита на природата са ефективни.

Франческо де Франко, Консорциум на Торе Гачето: Извън защитената зона рибните запаси остават почти същите, както са били в миналото. Вътре в зоната обаче те са се удвоили.

Природозащитниците не се грижат само за морето, но и за дюните и крайбрежния район, който е спирка за много мигриращи птици, но и дом на редица местни видове. Най-голямата опасност идва от небрежни туристи, но тези, които пазят природата, са добре дошли. В пиковия сезон Торе Гачето посреща не повече от пет-шест хиляди екотуристи.

Мимо Миколи, турист: Преди тук е било пълна бъркотия - паркирани безразборно коли навсякъде. Днес за автомобилите има специален паркинг, а мястото е по-приятно и чисто.

Туристите имат възможност да се насладят и на чудесна кухня, като в този семеен ресторант.

Мария Ланзилоти, собственик на ресторант: Винаги имаме прясна, хубава и здравословна риба от морето, както и домати местно производство. Това е много важно за нас и за всички ресторантьори.

Местните стопанства получават подкрепа от европейските фондове, а производството на една трета от тях е органично.